Federația Rusă va mai efectua trei lansări ale noii rachete hipersonice Zircon, până la sfârșitul anului

Ionel Copcea |
Data publicării:

Agenția de presă rusă TASS a informat, pe 09.10.2020, citând două surse din cadrul Complexului Militar Industrial, că, până la sfârșitul anului, vor mai fi efectuate trei lansări-test ale noii rachete hipersonice Zircon, inclusiv asupra unei ținte ce va imita un portavion al adversarului.

“În cadrul programului privind testele de zbor ale rachetei hipersonice Zircon, până la sfârșitul acestui an, de pe fregata Amiral Gorshkov, vor mai fi executate trei lansări. Următoarea lansare a rachetei va avea loc la sfârșitul lunii octombrie sau începutul lunii noiembrie”, a spus una dintre surse.

Cea de-a doua sursă a confirmat aceste informații, precizând că “toate cele trei lansări vor fi efectuate cu distrugerea reală a unor ținte navale sau terestre, care vor imita portavioane sau obiective de importanță strategică ale adversarului convențional”.

Ultima lansare a unei rachete hipersonice Zircon a avut loc, de la bordul fregatei Amiral Gorshkov, pe 06 octombrie. Lansarea a fost efectuată din Marea Albă asupra unei ținte navale, aflate în Marea Barents, la o distanță de 450 de kilometri. Viteza maximă atinsă de rachetă a fost de peste opt Mach, iar altitudinea maximă de 28 de kilometri.

Comentariul autorului: Programul testelor de zbor ale noii rachete hipersonice cu bazare navală Zircon (3M22), include, în total, în perioada 2020-2021, 10 lansări-test. Șapte sau opt dintre acestea sunt planificate de la bordul fregatei Amiral Gorhkov a Flotei ruse de Nord, iar alte două sau trei de pe submarinul Severodvinsk, Proiect 885, clasa Yasen, din care cel puțin una din imersiune.

Până în prezent, au fost efectuate cel puțin două lansări de pe fregata Amiral Gorshkov, una la începutul lunii ianuarie (asupra unei ținte terestre) și una la începutul lunii octombrie (asupra unei ținte navale).

Planificarea următoarelor teste într-un interval de timp atât de scurt (trei teste în mai puțin de trei luni) arată faptul că specialiștii ruși avansează în programul de dezvoltare a noii rachete. Este planificat ca racheta 3M22 să atingă o viteză de aproximativ nouă Mach și să poată lovi ținte terestre și navale la distanțe de peste 1.000 de kilometri.

Reprezentanții ruși intenționează ca noua rachetă să fie introdusă în dotarea Forțelor Navale cât mai curând posibil, în perioada 2021-2022. Primele platforme purtătoare vor fi chiar cele de pe care sunt efectuate testele, respective fregatele Proiect 22350 și submarinele nucleare Proiect 885(M). În perspectivă, rachetele hipersonice Zircon vor putea fi întrebuințate de toate platformele navale care dispun de instalații de lansare de tip 3S14, folosite în prezent de complexele de rachete Kalibr.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel