F-16 ţine pasul cu revoluţia tehnologică: Cine achiziţionează versiunea Block 70/72 primeşte şi sistemul de război electronic Viper Shield

S.I. Catalin |
Data publicării:

Viper Shield este un sistem avansat de război electronic proiectat de compania L3Harris pentru avioanele F-16 în configuraţia Block 70/72, îmbunătățind capacitatea de supravieţuire pentru aceste avioane în timpul unei misiuni de luptă. Introdus în 2021, Viper Shield oferă capacități de război electronic atât defensive, cât și ofensive, trecând testele de integrare pentru F-16 Block 70/72. Suita de senzori cu care vine acest sistem este adaptată pentru a răspunde amenințărilor moderne de război electronic, îmbunătățind capacitățile de detectare a radarelor inamice pentru utilizatorii de avioane F-16.

 

Reprezentanţii L3Harris Technologies au declarat că firmă va atinge luna aceasta o etapă importantă în dezvoltarea sistemului de război electronic (EV) Viper Shield, iar producția este programată pentru 2025, potrivit Defense News.

L3Harris construiește sistemul de război electronic Viper Shield pentru a fi montat la bordul avioanelor F-16 Block 70/72, vândute de compania Lockheed Martin armatelor străine. Mai multe țări plănuiau să achiziţioneze cu aceste varianţe de F-16 atunci când compania L3Harris a fost angajată pentru prima dată pentru dezvoltarea sistemului de război electronic.

Etapa de dezvoltare care urmează să fie parcursă în curând, cunoscută sub numele de "drop 3", presupune integrarea unor funcţii care vor permite sistemului de război electronic Viper Shield să detecteze sistemele radar adverse.

Sistemele de război electronic vechi ale F-16 sunt înlocuite cu tehnologii avansate, cum ar fi AN/ALQ-257 sau Viper Shield. Sistemele moderne de război electronic, precum Viper Shield, oferă protecție și capacități ofensive împotriva amenințărilor prezente generate de sistemele de radar, asigurând eficiența avioanelor F-16 în cele mai dificile condiții.

Pe măsură ce spectrul electromagnetic devine din ce în ce mai disputat la nivel global, sistemele de război electronic sunt considerate esențiale pentru menținerea superiorității aeriene și succesul misiunilor.

 

Sistemele de război electronic sunt de importanță strategică

 

Avioanele de luptă trebuie să zboare în medii de luptă cu activitate radare, rachete și alte amenințări. Este esențial să pătrundă - sau să se strecoare pe lângă - aceste sisteme de apărare inamice. Atât Rusia, cât și China au construit reţele vaste de sisteme radar de tip A2/AD pentru a ține la distanță forțele și armele utilizate de adversari.

Departamentul american al Apărării acordă prioritate sistemelor de tip EW, pe măsură ce urmăreşte pregătirea U.S. Army pentru posibile confruntări militare la scară globală, care implică utilizarea unor tehnologii militare de ultimă generaţie.

"Sunt foarte fericit să văd o revigorare a războiului electronic. Este un glonț necesar, dacă vreți, în armă pentru a avea succes în următorul conflict", a declarat Paul DeLia, director în cadrul departamentului de dezvoltare al companiei L3Harris.

Pe scurt, capacitățile de război electronic ale F-16 sunt necesare pentru a menține un avantaj competitiv, pentru a se proteja împotriva amenințărilor moderne și pentru a asigura succesul misiunii într-un mediu de luptă unde utilizarea sistemelor de război electronic primează.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel