F-16, tancuri Abrams și sisteme HIMARS. E.S. ambasadorul Kavalec: Armamentul SUA contribuie la întărirea Armatei române

Tanc american Abrams. Foto: U.S. Army
Tanc american Abrams. Foto: U.S. Army

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Kathleen Kavalec, afirmă, într-un interviu, că întărirea capabilităților Armatei României prin tehnică militară modernă americană aduc un beneficiu întregii Alianțe Nord Atlantice.

În cadrul unui interviu acordat agenției naționale Agerpres, Excelența Sa Kathleen Kavalec a abordat și subiectul înzestrării Armatei noastre cu tehnică militară americană.

Întrebată de ce sisteme e vorba, înaltul diplomat a amintit achiziția de avioane de producție americană F-16 Fighting Falcon, din Norvegia, dar a făcut referiri și la achiziția de tancuri americane Abrams.

„Sunt mai multe sisteme (de apărare - n.r.) care au fost comandate, de exemplu F-16, alte sisteme de apărare antiaeriană. Nu am o listă”, a precizat Kavalec care a răspuns și întrebării legate de tancuri Abrams pentru Armata noastră: „Da, repet, este parte din eforturile de a îmbunătăţi capabilităţile de apărare”.

Amintim că recent, în cursul acestei săptămâni, generalul-maior Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente, a confirmat intenția României de a achiziționa tancuri americane Abrams.

El a precizat că e vorba de un batalion.  În contextul în care în actuala organizare NATO un batalion e format din 54 de tancuri, Armata română va avea în dotare cel puțin 54 de tancuri americane Abrams.

Alt armament american important aflat în procedură de achiziție pe lângă cele 32 de avioane F-16 ar mai fi bateriile de coastă NSM, dar și sistemel antiaeriene Patriot și sistemele HIMARS.

 

Importanța Mării Negre pentru SUA

 

2. Ann Kavale... (ann-kavalec_85833700.jpg)

Ann Kavalec, ambasadorul SUA în România, în vizită la Baza Aeriană de la Mihail Kogălniceanu din Constanța. Foto: MApN

Ambasadorul Kathleen Kavalec a subliniat că războiul Rusiei împotriva Ucrainei a scos în evidență importanța Mării Negre, amintind că SUA au în lucru o strategie pentru Marea Neagră.

„Războiul a evidenţiat importanţa regiunii Mării Negre. A fost mereu o regiune importantă, dar războiul a făcut să fie şi mai importantă şi a evidenţiat nevoia de cooperare în regiune. Congresul de la Washington este interesat să dezvolte o strategie în parteneriat cu ţările din regiune care să abordeze teme precum libertatea de navigaţie, apărarea şi descurajarea, schimbul de informaţii, dezvoltarea economică. Deci Guvernul SUA se concentrează pe aceste subiecte şi în coordonare cu Congresul, care este mai în temă pe acest subiect.

Asta se întâmplă şi evident că ţinem legătura cu partenerii noştri pe această temă. Secretarul de stat Antony Blinken a vorbit săptămâna aceasta cu ministrul de Externe Bogdan Aurescu, iar aceasta a fost una dintre temele discutate de ei. Vom avea cea de-a opta ediţie a Dialogului Strategic cu România, va veni o delegaţie săptămâna viitoare la Bucureşti. Acest subiect este pe agendă şi este discutat la momentul actual”, a mai adăugat înaltul diplomat.

CITEȘTE ȘI: Nave de luptă americane sub pavilion românesc? Gen. Ben Hodges: România va fi centrul gravitațional al strategiei SUA la Marea Neagră

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel