F-16 și MiG-21 românești au „luptat” alături de Eurofighter italiene. La manevre au participat și fregatele Auvergne și Regina Maria

Sursă foto: Ionuţ Felea via Forțele Aeriene Române
Sursă foto: Ionuţ Felea via Forțele Aeriene Române

Pe final de an aviația militară din România a participat la un exercițiu militar aerian și maritim alături de partenerii italieni dislocați la Mihail Kogălniceanu, dar și de partenerii francezi aflați la Marea Neagră. Totodată, Forțele Navale au fost reprezentat de fregata Regina Maria.

Aeronave F-16 Fighting Falcon şi MiG-21 LanceR din dotarea Forţele Aeriene Române şi aeronave Eurofighter Typhoon ale Forţelor Aeriene Italiene, dislocate la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, au participat luni, 20 decembrie, la un exerciţiu de luptă împotriva ameninţărilor maritime şi aeriene”, potrivit unui anunț al Forțelor Aeriene Române.

Exerciţiul s-a desfăşurat „în colaborare cu Forțele Navale Române și Marina Militară Franceză în zona contiguă a României de la Marea Neagră, cu participarea Fregatei „Regina Maria” și a fregatei franceze „Auvergne””, mai precizează sursa citată.

Amintim că timp de patru luni, 140 de militari italieni și 4 aeronave Eurofighter Typhoon, care constituie Detașamentul Black Storm, vor întări serviciul de poliție aeriană executat de piloții români şi aeronave F-16 Fighting Falcon, respectiv MiG-21 LanceR.

Dislocarea avioanelor Eurofighter Typhoon în România este parte a implementării Planului de acţiune pentru asigurarea capacităţii operaţionale a NATO pe flancul estic al Alianței atât în zona de nord, cât și în zona de sud și demonstrează unitatea și determinarea NATO ca răspuns la provocările mediului de securitate.

În ceea ce privește fregata franceză Auvergne, DefenseRomania anunța încă din 14 decembrie că nava de luptă franceză a intrat în Marea Neagră iar dislocarea ei în regiune are loc pe fondul tensiunilor dintre Federația Rusă și Ucraina. Franța devine astfel a treia națiune din cadrul NATO, după SUA și Marea Britanie, care nu este riverană Mării Negre, dar care menține o prezență aeriană și navală constantă în această zonă.

Ultima dată, o navă franceză s-a aflat în Marea Neagră în luna mai a acestui an. Este vorba despre nava de patrulare Commandant Birot.

CITEȘTE ȘI: Se poate și civilizat. Fregata rusă “Amiral Essen” a avut o interacțiune profesionistă cu fregata franceză  “Auvergne”, în Marea Neagră (Video)

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel