Franța își semnalează prezența navală în Marea Neagră. Fregata Auvergne a traversat Strâmtoarea Bosfor

Ionel Copcea |
Data publicării:
Fregata franceză FS Auvergne. Sursă foto: Marina Franței
Fregata franceză FS Auvergne. Sursă foto: Marina Franței

Potrivit conturile de Twitter turcești de specialitate, pe 14.12.2021, fregata FS Auvergne aparținând Forțelor Navale ale Franței a traversat Strâmtoarea Bosfor, în direcția Mării Negre.

Aducerea navei franceze în regiune are loc pe fondul tensiunilor dintre Federația Rusă și Ucraina. Franța devine astfel a treia națiune din cadrul NATO, după SUA și Marea Britanie, care nu este riverană Mării Negre, dar care menține o prezență aeriană și navală constantă în această zonă.

În cursul săptămânii trecute, avioane franceze au îndeplinit misiuni în două rânduri, pe 08 și 09 decembrie, deasupra apelor neutre ale Mării Negre. Este vorba despre două avioane de vânătoare tactice de tip Mirage-2000 și Rafale, precum și despre un avion-cisternă KC-135. De fiecare dată, acestea au fost escortate de avioane de vânătoare rusești de tip Su-27.

Trebuie precizat faptul că, începând din 25 noiembrie, în Marea Neagră se află și distrugătorul american Arleigh Burke. Până în prezent, acesta a avut o prezență discretă, efectuând escale în porturile Burgas și Constanța, fără să desfășoare activități de pregătire pentru luptă de anvergură.   

Anterior, pe parcursul lunii noiembrie, în Marea Neagră, au îndeplinit misiuni și navele americane Mount Whitney și Porter.

Ultima dată, o navă franceză s-a aflat în Marea Neagră în luna mai a acestui an. Este vorba despre nava de patrulare Commandant Birot.

Prin menținerea unei prezențe navale aproape permanente în Marea Neagră, statele membre NATO încearcă să pună presiune pe Federația Rusă și să descurajeze o eventuală intervenție militară a acesteia în Ucraina. În ultimele două luni, oficialii Alianței și presa internațională au semnalat o concentrare a trupelor ruse la frontiera cu Ucraina. Surse aparținând serviciilor de informații americane și ucrainene au afirmat că Federația Rusă are în plan invadarea Ucrainei, cel mai probabil în ultima parte a lunii ianuarie 2022.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel