„F-16 pentru Ucraina” face un pas important în Germania. Oficial, pe agenda Aliaților se va afla și subiectul avioanelor de luptă

Darius Muresan |
Data publicării:
Avioane de luptă americane de tip F-16 Fighting Falcon. Foto: U.S. Air Force
Avioane de luptă americane de tip F-16 Fighting Falcon. Foto: U.S. Air Force

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că ţările membre NATO şi partenerii lor vor discuta la întâlnirea de la Ramstein a Grupului de Contact pentru Ucraina problema acordării Kievului de diferite tipuri de avioane. Declarația a fost făcută de Stoltenberg la sosirea la Ramstein.

"În ceea ce priveşte avioanele, ţările NATO - Polonia, Slovacia - au livrat deja Kievului o serie de aeronave MiG-29, există o discuţie despre acordarea altor tipuri de avioane, acest lucru va fi discutat ca întâlnirea de astăzi", a declarat, citat de Rador, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a cerut să se înceapă instruirea piloţilor ucraineni pentru zborurile pe avioanele de luptă de tip occidental.

 

După ce a primit tancuri occidentale, Ucraina pune o presiune uriașă pentru ca Aliații să „deblocheze” și livrările avioanelor de luptă produse de industria din Vest

 

2. Avion F-16... (f-16-sua-avion_27606000.jpg)Avion F-16 Fightin Falcon al SUA, în timpul unei misiuni în Coreea de Sud, în 2021. Sursă foto: U.S. Air Force

Amintim că Polonia și Slovacia au fost primele țări Aliate care au livrat avioane de luptă Ucrainei, dar de producție sovietic, e vorba de MiG-29.

Slovacia a depășit toate așteptările după ce în urmă cu doar câteva zile a anunțat că a predat toate cele 13 avioane de luptă MiG-29 promise Ucrainei.

Donarea celor 13 avioane MiG-29 şi a unei părţi a sistemului de apărare antiaeriană Kub au făcut subiectul unui tratat interguvernamental între Slovacia şi Ucraina, aprobat de guvernul de la Bratislava în martie.

În august 2022, Slovacia a retras o escadrilă de MiG-29 din serviciul de luptă al forțelor sale aeriene. Bratislava va primi compensații de la SUA și Uniunea Europeană pentru avioanele furnizate Ucrainei. Suma totală, potrivit presei slovace, va fi de aproximativ 1 miliard de dolari.

Ucraina cere insistent de mai multe luni avioane de luptă occidentale. Cel mai adesea sunt aduse în discuție avioanele de producție americană de tip F-16 Fighting Falcon, produse în număr mare și recunoscute la nivel mondial ca un produs de mare succes al aviației militare.

CITEȘTE ȘI: De ce Ucraina nu primește deocamdată mult doritele avioane F-16? Avioanele de generația a IV-a nu mai au șanse în spațiul modern de luptă

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel