Micuța Slovacie, un exemplu pentru Europa: Slovacia a predat deja Ucrainei toate cele 13 avioane MiG-29 promise

Darius Muresan |
Data publicării:
Avioane MiG-29 ale Forțelor Aeriene Slovace / Credit foto: Ministerul Apărării din Slovacia.
Avioane MiG-29 ale Forțelor Aeriene Slovace / Credit foto: Ministerul Apărării din Slovacia.

Slovacia a finalizat cu succes transferul celor 13 avioane de tip MiG-29 către Ucraina.

Slovacia a predat toate cele 13 avioane de luptă MiG-29 promise Ucrainei, a anunţat luni Ministerul Apărării de la Bratislava, transmit agenţia națională română Agerpres, care citează agenția slovacă TASR, precum și pe cea internațională Reuters.

Primele patru avioane fuseseră livrate luna trecută.

Potrivit ministrului interimar al apărării, Jaroslav Nad, aparatele MiG-29 reprezintă un sprijin semnificativ pentru Ucraina împotriva agresiunii militare ruse. 'Spre deosebire de vecinul nostru, noi nu ne foloseam de aceste avioane. Facem ceea ce trebuie', a afirmat el.

Donarea celor 13 avioane MiG-29 şi a unei părţi a sistemului de apărare antiaeriană Kub au făcut subiectul unui tratat interguvernamental între Slovacia şi Ucraina, aprobat de guvernul de la Bratislava în martie, precizează TASR.

În august 2022, Slovacia a retras o escadrilă de MiG-29 din serviciul de luptă al forțelor sale aeriene. Bratislava va primi compensații de la SUA și Uniunea Europeană pentru avioanele furnizate Ucrainei. Suma totală, potrivit presei slovace, va fi de aproximativ 1 miliard de dolari.

De altfel, ministrul slovac al Apărării, Jaroslav Nad, a declarat tot în luna martie că SUA s-au oferit să vândă Slovaciei 12 elicoptere noi Bell AH-1Z Viper și peste 500 de rachete aer-sol AGM-114 Hellfire la un preț semnificativ redus. Acordul, evaluat la puțin peste 1 miliard de dolari, ar presupune ca guvernul slovac să plătească doar 340  milioane de dolari în 3-4 ani, restul fiind acoperit prin programul american de finanțare militară străină (FMF).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel