F-16 Fighting Falcon, în dotarea Forțelor Aeriene Române. Sistem de luptă complet

Tudor Curtifan / 13 iul 2018 / 11:00

F-16 Fighting Falcon a fost conceput inițial ca avion de vânătoare cu greutate redusă. Proiectat întâia oară de General Dynamics, concernul Lockheed Martin a devenit noul furnizor în 1993 după achiziționarea General Dynamics.

În prezent 12 avioane de luptă F-16 Fighting Falcon se află în dotarea Forțelor Aeriene Române. Nu sunt încă operaționale, numărul piloților care au terminat formarea pentr astfel de avioane fiind insuficient.

12 avioane de luptă F-16, în România

Ministrul Mihai Fifor a anunțat în exclusivitate pentru DEFENSE ROMÂNIA, acum o lună, că prin modernizarea IAR 99 Șoimul acestea nu vor deveni doar aparate școală pentru avioanele F 16, dar se va obține și o capacitate de sprijin de luptă pentru infanterie.

„Armata română va duce acolo 21 de aparate pentru modernizare. Ele vor deveni aparatele școală pentru avioanele F-16. Nu doar că asigură costuri mult mai mici pentru pregătirea piloților, dar obține și o capacitate care nu este doar școală”, spunea atunci ministrul Apărării.

Ministerul Apărării dorește să achiziționeze încă 40 de aparate F-16 Fighting Falcon.

F-16 Fighting Falcon

Aeronava a fost inițial destinată superiorității aeriene datorită excelentelor capabilități aer-aer. O aeronavă multirol este un sistem de arme care acoperă întregul spectru de misiuni, atât aer-aer, aer-sol, aer-mare și război electronic. Capabilitățile aeronavei completate cu tacticile dezvoltate de-a lungul timpului în concordanță cu modernizările continue aduse proiectului inițial, au transformat Viperul dintr-o aeronavă extrem de capabilă într-un sistem de luptă complet.

Aeronava poate fi configurată în varianta A/A cu până la 6 rachete radar active sau IR, sau în varianta A/G cu până la 6 bombe neghidate, 2-4 bombe ghidate laser sau GPS, TGP, container de bruiaj și 2 rachete A/A. În toate variantele aeronava poate avea acroșate 1-3 rezervoare suplimentare. Ceea ce înseamnă că pe timpul operațiunilor de atac ofensive, F-16 dispune de capacități de lovire deosebite cât și de capacități defensive excelente, iar după îndeplinirea misiunii aer-sol se transformă într-o armă aer-aer redutabilă. Toate acestea combinate cu capacitatea de alimentare în aer dau imaginea unei platforme de luptă complete.

Avionul F-16 Fighting Falcon este o aeronavă cu performanțe tehnico-tactice testate în luptă. Printre campaniile la care a participat se numără războaiele din Irak, operațiunile din Balcani sau războiul din Afganistan.

Sursă:

Forțele Aeriene Române

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy