F-16 Fighting Falcon, în dotarea Forțelor Aeriene Române. Sistem de luptă complet

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

F-16 Fighting Falcon a fost conceput inițial ca avion de vânătoare cu greutate redusă. Proiectat întâia oară de General Dynamics, concernul Lockheed Martin a devenit noul furnizor în 1993 după achiziționarea General Dynamics.

În prezent 12 avioane de luptă F-16 Fighting Falcon se află în dotarea Forțelor Aeriene Române. Nu sunt încă operaționale, numărul piloților care au terminat formarea pentr astfel de avioane fiind insuficient.

12 avioane de luptă F-16, în România

Ministrul Mihai Fifor a anunțat în exclusivitate pentru DEFENSE ROMÂNIA, acum o lună, că prin modernizarea IAR 99 Șoimul acestea nu vor deveni doar aparate școală pentru avioanele F 16, dar se va obține și o capacitate de sprijin de luptă pentru infanterie.

„Armata română va duce acolo 21 de aparate pentru modernizare. Ele vor deveni aparatele școală pentru avioanele F-16. Nu doar că asigură costuri mult mai mici pentru pregătirea piloților, dar obține și o capacitate care nu este doar școală”, spunea atunci ministrul Apărării.

Ministerul Apărării dorește să achiziționeze încă 40 de aparate F-16 Fighting Falcon.

F-16 Fighting Falcon

Aeronava a fost inițial destinată superiorității aeriene datorită excelentelor capabilități aer-aer. O aeronavă multirol este un sistem de arme care acoperă întregul spectru de misiuni, atât aer-aer, aer-sol, aer-mare și război electronic. Capabilitățile aeronavei completate cu tacticile dezvoltate de-a lungul timpului în concordanță cu modernizările continue aduse proiectului inițial, au transformat Viperul dintr-o aeronavă extrem de capabilă într-un sistem de luptă complet.

Aeronava poate fi configurată în varianta A/A cu până la 6 rachete radar active sau IR, sau în varianta A/G cu până la 6 bombe neghidate, 2-4 bombe ghidate laser sau GPS, TGP, container de bruiaj și 2 rachete A/A. În toate variantele aeronava poate avea acroșate 1-3 rezervoare suplimentare. Ceea ce înseamnă că pe timpul operațiunilor de atac ofensive, F-16 dispune de capacități de lovire deosebite cât și de capacități defensive excelente, iar după îndeplinirea misiunii aer-sol se transformă într-o armă aer-aer redutabilă. Toate acestea combinate cu capacitatea de alimentare în aer dau imaginea unei platforme de luptă complete.

Avionul F-16 Fighting Falcon este o aeronavă cu performanțe tehnico-tactice testate în luptă. Printre campaniile la care a participat se numără războaiele din Irak, operațiunile din Balcani sau războiul din Afganistan.

Sursă:

Forțele Aeriene Române

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel