F-16 e o himeră iar Kaan un proiect de viitor. Turcia are nevoie urgent de avioane și a demarat negocierile pentru Eurofighter, dar are o problemă

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Eurofighter Typhoon / Royal Air Force, ianuarie 2022
Eurofighter Typhoon / Royal Air Force, ianuarie 2022

Turcia are nevoie urgent de avioane de luptă. Sătulă să aștepte după F-16 Fighting Falcon americane, care devin mai mult o himeră, turcii au demarat oficial negocierile pentru avioane Eurofighter europene, dar au o problemă.

Deși recent discuțiile pentru F-16 au avansat foarte mult, turcii finad la un pas să bată în cele din urmă palma cu SUA, Ankara are un plan B pe care deja l-a demarat: Achiziția de avioane de luptă Eurofighter.

2. Avioane Eu... (eurofighter-raf-anatolian-eagle_98401100.jpg)

Avioane Eurofighter în timpul exercițiul militar Anatolian Eagle 2023 care s-a desfășurat de la baza Forțelor Aeriene Turce din Konya. Sursă: Forțele Aeriene Regale Britanice.

Amintim că recent SUA fost de acord în cele din urmî să vândă Turciei 40 de avioane de luptă F-16 Viper și să modernizeze alte 80 de avioane la cel mai performant standard al F-ului american, cu condiția ca Ankara să nu le folosească în acțiuni împotriva Greciei.  Acordul americanilor a venit și după ce Turcia a ratificat în cele din urmă aderarea Suediei la NATO. Însă americanii ar putea trage de timp și, desigur, în programul de achiziție pentru F-16 pot apărea numeroase probleme.

Referitor la condiția SUA pentru Turcia privind vânzarea și modernizarea F-16, precizările americanilor fac parte dintr-o scrisoare confidențială pe care Departamentul de Stat a distribuit-o comisiilor relevante din Congres.

Potrivit documentului, aeronavele americane nu vor putea fi folosite de Turcia pentru provocări împotriva Greciei sau a altor aliați NATO, de exemplu pentru survolurile efectuate deasupra insulelor grecești. Dacă Turcia încalcă termenii, SUA ar putea pune capăt programului F-16 pentru Turcia.

 

Kaan turcesc e un proiect de viitor iar turcii au nevoie urgent de avioane. Turcia a demarat negocierile pentru Eurofighter, dar are o problemă în calea achiziției

 

3. F-35 israe... (eurofighter-typhoon-f-35-germania-israel_36065200.jpg)

F-35 israelian și un Eurofighter german, în timpul unor exerciții desfășurate în Israel în 2021. Sursă foto: Bundeswehr

În tot acest context în care F-16 pare să devină o himeră, Turcii au demarat oficial negocierile pentru Eurofighter.

Acest lucru a fost confirmat de un oficial din cadrul Ministerului Apărării din Turcia. În cursul acestor zile, într-o conferință de presă, citat de publicația turcă Daily Sabah, amiralul turc Zeki Aktürk, consilier pe relații publice în cadrul Ministerului Apărării de la Ankara, a confirmat că toate opțiunile sunt pe masă, inclusiv Eurofighter.

Turcia continuă negocierile inclusiv în programul F-35 din care a fost exclusă ca urmare a achiziției de sisteme antiaeriene rusești de tip S-400. Tocmai din cauza excluderii din programul F-35 Turcia a ajuns în această situație cu forțele aeriene, fiind nevoită să caute rapid o soluție privind alte avioane.

Oficialul turc Zeki Aktürk a confirmat și faptul că Ankara negociază pentru Eurofighter. În acest sens există discuții cu Marea Britanie și Germania. 

Problema Turciei e faptul că Germania ezistă să își dea acordul pentru a vinde avioane Eurofighter Turciei. 

Turcii spun că ar avea acordul de principiu al Marii Britanii și al Spaniei pentru Eurofighter, dar mai e nevoie de convins Germania. Despre posibilitatea de a achiziționa Eurofighter s-a mai discutat, scenariul fiind analizat și de DefenseRomania. Tocmai ministrul Apărării de la Ankara a confirmat interesul pentru Eurofighter.

„În acest moment ne concentrăm și pe programul Kaan”, a mai precizat Zeki Aktürk, consilier în cadrul Ministerului Apărării de la Ankara.

4. Kaan, prim... (kaan-turcia_03512800.jpg)

Kaan, primul avion de generația a 5-a a Turciei. Foto: Turkish Aerospace Industries

Dar Kaan e un program de viitor. Kaan, cunoscut și sub denumirea de TF-X (Turkish Fighter - Experimental) e de departe cel mai ambițios program din istoria industriei de apărare din Turcia și e primul avion de generația a 5-a dezvoltat de turci.

Pe termen scurt și mediu turcii au nevoie de soluții urgente. Astfel, F-16 american pare mai aproape ca niciodată, dar SUA ar putea oricând tergiversa sau îngreuna procesul de achiziție, mai ales în contextul alegerilor prezidențiale de la finalul acestui an. În acest sens Eurofighter e o soluție pentru Turcia care va trebui să convingă și Germania să spună „da”.

De remarcat și faptul că turcii, care au amenințat nu de puție ori că vor achiziționa avioane rusești de tip Su-35 sau chiar Su-57 în cazul în care nu vor primi girul pentru avioane occidentale, nu au mai reluat în ultima perioadă acest narativ privind avioanele rusești.

CITEȘTE ȘI: La ce altitudine și cu ce viteză a zburat Kaan, avion turc de generația a 5-a. După ce euforia a trecut turcii se confruntă cu problemă mare

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel