Turcia va primi avioane americane F-16 cu o singură condiție: SUA pun o clauză în contract pentru a proteja Grecia

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
F-16 turc, foto: Ministerul Apărării din Turcia
F-16 turc, foto: Ministerul Apărării din Turcia

Washingtonul a fost de acord să vândă Turciei 40 de avioane de luptă F-16 și să modernizeze alte 80 de avioane, cu condiția ca Ankara să nu le folosească în acțiuni împotriva Greciei.

Informația a fost publicată marți de cotidianul grec Kathimerini, citând surse diplomatice „de încredere”, spunând că SUA vor să vândă și Greciei avioane de luptă, dar în cazul Atenei este vorba de aeronava F-35A Lightning II de generația a cincea, program din care Turcia a fost exclusă acum câțiva ani.

Referitor la condiția SUA pentru Turcia privind vânzarea și modernizarea F-16, precizările americanilor fac parte dintr-o scrisoare confidențială pe care Departamentul de Stat a distribuit-o comisiilor relevante din Congres.

Potrivit documentului, aeronavele americane nu vor putea fi folosite de Turcia pentru provocări împotriva Greciei sau a altor aliați NATO, de exemplu pentru survolurile efectuate deasupra insulelor grecești. Dacă Turcia încalcă termenii, SUA ar putea pune capăt programului F-16 pentru Turcia.

Potrivit lui Kathimerini, Atena a fost oarecum supărată de formularea că „Ministerul Afacerilor Externe ar putea înceta programul în cazul unei încălcări”. „Am prefera formularea că (SUA) vor lua măsuri concrete”, se menționează în materialul publicației elene.

 

Programul F-35, transformat în programul F-16, după ce Turcia a cumpărat armament critic rusesc

F-35A Lightning II. Fotografie ilustrativă

Turcia vrea să cumpere avioane de luptă F-16 și să le modernizeze pe cele existente. Decizia a fost luată după ce Ankara a fost exclusă din programul de avioane de luptă F-35 (turcii urmau să primească o sută de aeronave de generația a cincea) din cauza achiziționării sistemului rusesc de apărare aeriană S-400.

„Dacă ar fi să rezolvăm problema S-400, care este ceea ce căutăm, Statele Unite ar fi bucuroși să primească Turcia în familia F-35”, a declarat secretarul de stat adjunct al SUA, Victoria Nuland, după o vizită recentă în Turcia.

Departamentul de Stat al SUA a fost de acord să vândă Turciei F-16 la scurt timp după ratificarea de către Parlamentul turc a cererii Suediei de a adera la NATO.

Informarea privind vânzarea celor 40 de F-16 (care, împreună cu modernizarea a 80 de aeronave, are o valoare totală de 23 de miliarde de dolari) a fost trimisă Congresului.

Washingtonul a aprobat, de asemenea, vânzarea a 40 de avioane F-35, pentru care Grecia va plăti aproximativ 8,6 miliarde de dolari.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel