Forţele Armate Ucrainene au utilizat noi drone navale pentru recentul atac asupra navelor ruse din portul Sevastopol (Foto/Video)

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Pe reţele de socializare au apărut o serie de imagini cu un nou tip de dronă navală, care ar fi fost utilizată de armata ucraineană pentru recentele atacuri care au vizat portul Sevastopol. Ieri, 22 martie, în jurul orei cinci dimineața, în Sevastopol s-au auzit o serie de explozii puternice: un atac a fost efectuat cu mai multe drone navale, precum și cu UAV-uri, după cum a precizat chiar Ministerul rus al Apărării, anunțând că un astfel de atac a fost respins cu succes.

Publicaţia ucraineană Defense Express amintește că nu este pentru prima dată când astfel de explozii au avut loc la Sevastopol, fiind utilizate drone navale: pe 29 octombrie 2022 a fost publicat un material video cu momentul în care o dronă maritimă (USV) a atacat Fregata 11356R Amiral Makarov, care devenise actuala navă amiral a Flotei ruse de la Marea Neagră după scufundarea crucișătorului Moskva.

Deși la început au existat doar teorii cu privire la dronele care ar fi putut fi folosite, ulterior s-a aflat că atacul asupra Fregatei 11356R Amiral Makarov a fost efectuat de drone ucrainene și că Ucraina intenționează să creeze propria flotă de astfel de drone maritime kamikaze pentru a lupta împotriva navelor Flotei rusești din Marea Neagră.

DefenseRomania a scris în toamna anului trecut ca pentru realizarea acestui obiectiv, într-un timp cât mai scurt, Ucraina a demarat o strângere de fonduri pentru primele 10 drone navale militare, folosind platforma UNITED24.

Mai concret, Ucraina strage bani pentru a achiziţiona mai multe drone navale de tipul celor care au fost folosite în timpul atacului de la sfârșitul lunii octombrie asupra flotei ruse de la Marea Neagră.

Prin urmare, se poate presupune că atacul de ieri asupra portului Sevastopol a fost efectuat de aceleași drone kamikaze care au fost folosite toamna trecută. Cu toate acestea, după cum subliniază analistul OSINT H I Sutton pe blogul său, un alt tip de dronă năvală ar fi fost utilizată.

Astfel, ieri s-a aflat despre noul USV ucrainean: bloggerii ucraineni Ihor Lachenkov și Serhiy Sternenko au postat pe reţele de socializare mai multe imagini, iar analistul militar H I Sutton a vizualizat cum arăta acest vehicul de suprafață fără pilot și l-a comparat cu cel anterior. 

În prezent, nu se știe ce pagube au provocat dronele, dar chiar dacă nu au avariat sau scufundat nave rusești, astfel de atacuri sunt importante. H I Sutton notează: în timpul atacului de ieri, transportul maritim a fost paralizat timp de o jumătate de zi, în timp ce, de asemenea, s-a raportat că Rusia a fost forțată să-şi retragă două nave din zona Golfului Sevastopol. 

În general, cu noile USV-uri, precum și cu o creștere a numărului acestora, sunt așteptate noi atacuri din jurul apelor care înconjoară Peninsula Crimeea ocupate temporar, și că unul dintre ele va produce pagube serioase navelor Flotei ruse de la Marea Neagră.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel