Deja vu: Fregata rusă Makarov, noua navă amiral a Flotei Ruse după scufundarea Moskva - lovită de drone ucrainene în Crimeea (Video)

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Atacul cu drone asupra portului Sevastopol, 29 octombrie 2022
Atacul cu drone asupra portului Sevastopol, 29 octombrie 2022

Ucrainenii au lovit sâmbătă dimineață în ”inima” Crimeei, lansând un atac cu drone asupra navelor militare din portul Sevastopol.

Potrivit unor informații încă neconfirmate oficial, a fost avariată cel puțin o fregată din clasa Grigorovici a Flotei Mării Negre, în apropiere de Sevastopol, lovită cu ​​vehicule de suprafață fără pilot.

Update, ora 16.50: Rusia susţine că dronele au zburat prin coridorul destinat exportului cerealelor.

Examinarea dronelor relevă că erau dotate cu echipamente de navigaţie canadiene. Acesta mai afirmă că atacul a fost executat cu 16 drone şi a fost coordonat de specialişti britanici, acuzaţie negată de Londra.

Moscova spune că dronele au fost lansate de armata ucraineană din zona oraşului Odesa şi au zburat de-a lungul coridorului maritim securizat pentru exportul cerealelor ucrainene, înainte de a schimba direcţia spre portul din Crimeea, relatează Reuters

Știrea inițială:

Forțele ucrainene au efectuat un atac cu drone maritime și aeriene, pe 29 octombrie. 

Sevastopolul, ”casa” flotei ruse de la Marea Neagră, s-a trezit în explozii puternice, după atacurile cu drone kamikaze.

Imaginile de pe rețelele de socializare au documentat un număr necunoscut de vehicule de suprafață fără pilot care au lovit, pe 29 octombrie, cel puțin o fregată din clasa Grigorovici, foarte probabil fiind vorba despre nava ”Amiral Makarov”.

Foto: Fregata ”Amiral Makarov”, în Sankt Petersburg, de Ziua Marinei Ruse, 2018 / flickr, damien

Imaginile au arătat, de asemenea, fum în apropierea portului din Sevastopol și ceea ce părea a fi apărarea antiaeriană rusă, atacând ținte aeriene. 

Forțele Armate ucrainene au lansat imagini spectaculoase de la bordul mai multor nave de suprafață fără pilot, utilizate în atac. Videoclipul are două părți și arată presupusul atac efectuat asupra unei fregate, iar în partea a doua se vede apărarea rusă din Sevastopol, care angajează dronele maritime kamikaze cu foc de mitralieră.

Unele surse, citate de UPravda, susțin că, e 29 octombrie, cel puțin trei nave ale Flotei Mării Negre a Federației Ruse au fost lovite de drone, inclusiv fregata ”Amiral Makarov”, nava-amiral a Flotei F. Ruse din Marea Neagră.

Într-un alt videoclip, puteți vedea atacul ce pare a fi asupra puitorului de mine Ivan Golubets, din clasa Natya. Potrivit Ministerului Apărării al Federației Ruse, acesta a primit pagube „minore”. 

 

Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ucrainene au folosit șapte drone maritime autonome și nouă vehicule aeriene fără pilot pentru a conduce un „atac terorist” împotriva BSF și a țintelor civile din Sevastopol. 

 

Amiral Makarov devenise nava-amiral a Flotei ruse la M. Neagră după pierderea crucișătorului Moskva

 

După ce a pierdut crucișătorul Moskva, scufundat recent în Marea Neagră, flota rusă din regiune a rămas fără nava amiral. Reprezentanții acesteia au stabilit că acest rol va fi jucat de portelicopterul Mitrofan Moskalenko, aflat în construcție la Șantierul Naval din Kerci.

Până la operaționalizarea acestuia, una dintre cele trei fregate Proiect 11356, cel mai probabil Amiral Makarov, îi va lua locul crucișătorului.

Noua navă amiral a FRMN va fi una dintre cele trei fregate pentru zona maritimă îndepărtată din cadrul Proiectului 11356. Până acum, se pare că alegerea a fost făcută în favoarea fregatei Amiral Makarov ”, a precizat sursa.

 

 

Ținte absolut legitime

 

ISW arată că atacurile asupra navelor militare în timp de război sunt acte legitime de război și nu atacuri teroriste. Navele sunt purtătoare de rachete Kalibr și au fost folosite în atacurile asupra infratructurii Ucrainei.

Ministerul Rusiei a susținut că forțele ruse au distrus toate țintele aeriene, au distrus patru drone maritime pe rada exterioară și trei drone maritime pe rada interioară. Un vehicul de suprafață fără pilot similar neidentificat a apărut pentru prima dată pe coasta Crimeei pe 21 septembrie.

Flota Mării Negre are trei fregate din clasa Grigorovici, fiecare capabilă să lanseze rachete de croazieră Kalibr.

Citește și: Rusia a suspendat acordul cu cereale după atacul ucrainean asupra flotei ruse. SUA acuză Moscova de „război alimentar”

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel