Explozie produsă într-un laborator ce conţine virusul variolei. Rusia neagă existenţa unui risc de contaminare

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Rusia a dezminţit marţi existenţa unui risc de contaminare după ce o explozie şi un incendiu s-au produs într-un fost centru de dezvoltare a armelor biologice din epoca sovietică, unul dintre cele doar două laboratoare din lume care conţin fiole cu virusul variolei, informează AFP.

Explozia a avut loc luni în "Vektor", în prezent un centru de cercetări în domeniul virusurilor şi biotehnologiilor administrat de către statul rus, în care se află, printre altele, şi virusul Ebola. Laboratoarele acestui centru se situează în regiunea Novosibirsk din Siberia.

Potrivit agenţiei de supraveghere sanitară Rospotrebnadzor, explozia a fost provocată de un cilindru de gaz şi a declanşat un incendiu în spaţiile de cercetare, rănind o persoană din rândul angajaţilor. Ferestrele s-au spart, însă structura clădirii a rezistat şi nicio substanţă periculoasă nu era prezentă în camerele afectate de accident, potrivit aceleiaşi surse. Incendiul a fost izolat luni, au declarat autorităţile locale pentru agenţiile de presă ruse.

Explozia, care a avut loc în apropiere de Novosibirsk, al treilea oraş ca mărime din Rusia cu o populaţie de peste 1,5 milioane de locuitori, reprezintă cea mai recentă catastrofă dintr-un şir mai lung de evenimente care au afectat în ultimele luni o serie de infrastructuri strategice din această ţară. Mai multe zeci de persoane au fost rănite în trei deflagraţii produse în uzine de explozibili şi depozite de muniţii aflate în centrul şi sudul Rusiei şi în Siberia.

Luna și catastrofa



La începutul lunii iulie, 14 ofiţeri din marina rusă au murit în urma unui incendiu izbucnit la bordul unui misterios submarin cu propulsie nucleară, care naviga în Oceanul Arctic. Păstrând parţial secretul asupra tragediei, autorităţile de la Moscova au dat asigurări spunând că reactorul nuclear nu a fost afectat de acel incendiu.

În august, o explozie cu caracter nuclear a făcut cel puţin cinci victime într-o bază de lansare a rachetelor din nordul Rusiei în timpul unor teste ce vizau noi arme. Explozia a produs o mică creştere a radioactivităţii în zonă, potrivit autorităţilor.

 

Variola, o boală foarte periculoasă



Variola este o boală infecţioasă de origine virală, foarte contagioasă şi epidemică, provocată de un virus din familia poxviridae. Boala a făcut până în secolul al XVIII-lea zeci de mii de victime în fiecare an în Europa.

Variola a fost complet eradicată pe 26 octombrie 1971, graţie unei campanii demarate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a combinat campanii de vaccinare masivă, încă din 1958, cu o "strategie de supraveghere şi izolare", implementată începând din 1967.

În secolul al XXI-lea, virusul mai există doar sub forma unor eşantioane, care sunt conservate în laboratoare de cercetare acreditate de OMS.

Vezi și: Rusia trimite să navigheze prin Oceanul Arctic controversata navă numită ”Cernobîl plutitor”

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel