Expert ucrainean: Rusia încearcă să instige la apariţia unui război civil în Statele Unite 

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Serviciile ruseşti de informaţii desfășoară operațiuni prin care urmăresc să polarizeze şi să divizeze societatea americană pentru a instiga la apariţia unor confruntări civile în Statele Unite ale Americii, a precizat Alexander Danilyuk, fost secretar al Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei. 

Alexander Danilyuk este de părere că naraţiunea potrivit căreia obiectivul principal a Rusiei în destabilizarea Statelor Unite constă în a favoriza unul dintre candidaţii înscrişi în cursa electorală este o de dezinformare gândită chiar de Moscova, precizează UNIAN.

Danilyuk precizează că această naraţiune a favorizării unuia dintre candidaţii înscrişi în cursa electorală pentru un nou mandat la Casa Albă are ca scop ascunderea intenției reale a întregii operațiuni pe care Federația Rusă o desfășoară de câțiva ani in Statele Unite.

Expertul ucrainean sugerează că prima fază a operaţiunii – a războiului informaţional – a avut ca scop polarizarea și divizarea societății americane, iar principalul obiect al Moscovei constă în a profita la maximum de diviziunea deja existentă în cadrul societății americane, de ambele tabere, cu scopul de a crea un mediu propice pentru escaladarea violenţelor apărute în stradă.

Alexander Danilyuk susţine că serviciile ruseşti de informaţii - în special Direcția Principală de Informații a Statului Major General al Federației Ruse (GRU) - dispun de instrumente necesare pentru a polariza societatea americană, unul dintre acestea fiind fabrica de trolli de la Kremlin care se află în spatele unor operaţiunii de tip război informaţional, desfăşurare inclusiv prin intermediul rețelelor de socializare.

Nu în ultimul rând, Danilyuk dă de înţeles că serviciile de informaţii ruseşti nu ţin cont de ideologia sau culoarea politică a celor care protestează în stradă. Fie că sunt de stânga sau de dreapta, fie că sunt AntiFa, Black Lives Matter sau orice altă mişcare, Rusia vrea să se folosească de ele pentru a crea mediul propice care să conducă la apariţia unor confruntări de stradă de amploare şi, de ce nu, la apariţia unui ’’nou război civil în Statele Unite ” – aceasta fiind şi una dintre naraţiunile propagandistice pe care Moscova le rostogoleşte în rândul societăţii americane.

La începutul lunii iunie, publicaţia Politico preciza într-o analiză că Rusia și China au intervenit în protestele americane anti-rasism, cu scopul de a diviza, semăna disensiunii și de a promova neîncredere în rândul societăţii americane, inundând platformele de socializare, mai ales Twitter, cu hashtag-uri legate de cazul americanului George Floyd.

Tot la începutul lunii iunie, Susan Rice, fostă ambasadoare la ONU şi consilieră pentru Securitate Naţională la Casa Albă, avertizeaza că Rusia ar putea miza pe inflamarea protestelor din Statele Unite prin provocarea părţilor extremiste. 

„Nu aş fi surprinsă dacă Rusia i-ar incita pe extremiştii din ambele tabere cu ajutorul reţelelor de socializare. Nu aş fi surprinsă dacă Moscova ar finanţa sub o formă sau alta”, a declarat, la momentul respectiv, Susan Rice pentru CNN.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel