Expert rus: Japonia acționează precum Ucraina în Est în ceea ce privește teritoriile rusești

Darius Muresan |
Data publicării:
Petrolier rusesc, sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse
Petrolier rusesc, sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse

Rușii vor începe exploatarea zăcămintelor din zona Mării Ohotsk, în sudul extremităţii sale orientale, lucru care a nemulțumit partea japoneză.

Marea Ohotsk, care are legătură cu Oceanul Pacific, este situată între peninsula Kamceatka și Insulele Kurile. Zona este bogată în zăcăminte și reprezintă totodată un motiv de dispută teritorială între Federația Rusă și Japonia.

Vladimir Polevanov, expert în geologie și fost vice-premier în cadrul guvernării Federaţiei Ruse sub administraţia preşedintelui Boris Elţîn, a atacat poziţia Japoniei. Potrivit publicației Vzglyad, apropiată Kremlinului, Polevanov s-a arătat surprins că „un stat agresor (n.r. - Japonia), care a pierdut cel de-al Doilea Război Mondial” are „pretenții teritoriale față de un stat care a câștigat” conflagrația, făcând referire evidentă la Federația Rusă.

Polevanov a mers mai departe și a acuzat Japonia că „acționează precum Ucraina în Est”, precizând că zona din Kurile revendicată de Moscova este „teritoriu rusesc, la fel cum este și Crimeea”. „Nu suntem obligați să solicităm permisiunea Japoniei în cazul insulelor Kurile”, a adăugat politicianul rus.

În zonă, Rusia e implicată în căutarea și exploatarea petrolului și gazelor, dar și a altor zăcăminte.

Spre exemplu, Polevanov a precizat că în această regiune se găsește și reniu, un metal foarte rar a cărui consum global este de doar 70 de tone pe an iar Rusia intenționează să înceapă exploatarea. Potrivit acestuia reniul este utilizat în industria de fabricare a rachetelor și a aeronavelor, inclusiv pentru producerea de piese de schimb pentru aeronavele militare supersonice.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel