Expert polonez, despre deciziile pe care NATO ar trebui să le ia la summitul de la Vilnius: De 30 de ani avem dreptate în privința Rusiei

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării de la Varșovia
Sursă foto: Ministerul Apărării de la Varșovia

Summitul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) va avea loc la Vilnius pe 11 și 12 iulie 2023. Polonia are așteptări clare de la acest summit, susţine Przemysaw Zurawski, expert în relaţii internaţionale. ,,Știm care este provocarea reprezentată de amenințarea Moscovei și ce măsuri trebuie luate pentru a o contracara. Avem dreptate în evaluarea noastră a situației actuale, iar cei care nu împărtășesc viziunea noastră asupra realității se înșeală, la fel cum s-au înșelat în privința Rusiei în ultimii 30 de ani'', a precizat expertul polonez.

,,Polonia are patru cerințe principale pe care se așteaptă să fie îndeplinite la viitorul summit NATO. În primul rând, este necesar să trecem de la o prezență înaintată consolidată la o apărare înaintată, adică să adunăm în perimetrul estic al NATO forțe suficient de puternice pentru a împiedica un inamic să intre pe teritoriul nostru, făcând imposibilă din punct de vedere militar intenția de a-l ocupa", precizat Przemysaw Zurawski pentru Gazeta Polska Codziennie, potrivit Defence24.

La 11 iulie, la Vilnius, va începe summitul Alianței Nord-Atlantice. Aceasta este o ocazie de a discuta despre noile amenințări la adresa securității, în special asupra Poloniei, Lituanie, Letonie și Estonie. Este cel mai important loc pentru astfel de discuții, deoarece, în afară de liderii europeni, principalul actor - președintele american Joe Biden - va merge la Vilnius. În total, delegații din 48 de țări vor veni în capitala lituaniană.

Mass-media poloneză a ţinut să evidenţieze în acest zile că Polonia are o bună reputație în cadrul NATO, mai ales ca Varşovia a arătat în ultima perioadă că nu se teme de șantajul Rusiei, în contextul conflictului din Ucraina.

În calitate de țară aflată în prima linie, continuă să fie interesată să-şi consolideze şi mai mult apărarea. La acest summit NATO există o șansă marea de care Polonia vrea să profite acum pentru a crește prezența trupelor occidentale pe teritoriul nostru, precum și a echipamentelor și a sprijinului pentru instruire.

Deja astăzi, Polonia nu se poate plânge. În schimbul echipamentelor transferate Ucrainei, forțele armate poloneze vor primi în total peste 100 de tancuri Abrams americane uzate, care sunt finanțate parțial de guvernul SUA. Săptămâna trecută, primul lot a sosit în portul Szczecin, dar acesta este doar început livrărilor.

În plus, Polonia ar putea încerca să obțină, printre altele, participarea la proiectul de partajare nucleară, adică staționarea de arme nucleare NATO pe teritoriul său. Aceasta este o oportunitate de a obține un nivel mai mare de descurajare, care este deosebit de important în cazul unor acţiuni provocatoare ale vecinilor aflaţi la granița de est - Belarus şi Rusia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel