Expert militar rus, promotor al mercenariatului, condamnat pentru trădare chiar de justiţia din Rusia

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Tribunalul din Sankt Petersburg l-a condamnat pe expertul militar Vladimir Neyelov la șapte ani închisoare pentru trădare, deoarece acesta a oferit informații despre modul în care agenţii operativi ai Serviciului Federal de Securitate al Federației Ruse (FSB) erau instruiţi, unei companii de consultanţă din Germania.

,,Instanța a constatat că Neyelov, pentru bani, a oferit unei companii de consultanţă din Germania, informații despre procesul de instruire și pregătirea a agenților operativi ai Serviciului Federal de Securitate al Federației Ruse", a declarat ieri, într-un comunicat de presă, tribunalul din Sankt Petersburg, după un proces care a avut loc în spatele ușilor închise, precizează TASS și RFE/RL.

Expertul militar Vladimir Neelov, în vârstă de 30 de ani, a fost arestat în octombrie 2018 și a fost plasat în arest la închisoarea din Lefortovo din Moscova.

Instanţa a precizat că expertul militar a fost găsit vinovat în baza articolului 275 din Codul penal al Federației Ruse (înaltă trădare). Vladimir Neyelov și-a recunoscut parțial vinovăția afirmând în fața judecătorilor că nu crede că informaţiile pe care le-a oferit erau cu caracter secret.

Neyelov a lucrat pentru Center for Strategic Forecasting din Moscova și s-a specializat în firme şi companii private de securitate din Rusia, unele dintre acestea desfășurând activități de mercenariat în străinătate, în cooperare cu forțele de securitate rusești. El este, de asemenea, autorul sau coautorul mai multor cărți despre activitățile companiilor private de securitate rusești în diferite conflicte din fostul spațiu sovietic și din Afganistan.

Neyelov a fost adesea citat în mass-media rusă, vorbind despre compania militară privată Wagner Group (PMC), care este controlat de oligarhul rus Yevgeny Prigozhin. Wagner Group a trimis mercenari în Ucraina, Siria, Libia și în multe alte țări din Africa.

Hybrid Warfare Analytical Group (HWAG) se întreabă, într-o postare pe pagina de Facebook, dacă nu cumva condamnarea lui Neyelov la șapte ani închisoare, la doi ani după ce a fost arestat, are legătură cu cele mai recente informaţii apărute în presă, şi anume că o unitate specială a serviciilor militare de informații ale Rusiei ar fi oferit în secret recompense unor militanți având legături cu talibanii pentru a ucide membri ai forțelor coaliției din Afganistan, inclusiv soldați americani.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel