”Exilul” lui Prigojin în Belarus - o amenințare pentru Ucraina dar dă dureri de cap și statelor NATO: Lituania cere consolidarea flancului estic

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Dacă șeful mercenarilor ruși, Evgheni Prigojin, ar fi urmat în Belarus de un număr mai mare de luptători ai săi, Kievul ar avea motive să fie mai îngrijorat. Wagneriții ar putea ataca Ucraina de pe teritoriul belarus, a avertizat generalul britanic (r.) Richard Dannatt.

Într-un interviu acordat postului de televiziune Sky News , Dannatt a spus că întreaga chestiune din jurul campaniei de weekend a mercenarilor de la Moscova este departe de a fi închisă. 

„Nu știm ce vom afla în următoarele ore și zile, câți luptători (ai lui Prigojin) au plecat cu el. Dacă a adunat o forță de luptă eficientă în jurul lui, atunci aceasta reprezintă din nou o amenințare pentru aripa ucraineană cea mai apropiată de Kiev, unde totul a început pe 24 februarie anul trecut”, a declarat Dannatt, fostul șef al britanicilor. personalul general.

”Exilul” lui Prigojin în Belarus dă dureri de cap și statelor NATO.

Astfel, preşedintele lituanian Gitanas Nauseda a cerut duminică NATO să "consolideze" flancul estic al Alianţei dacă liderul grupării paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, se stabileşte în Belarus.

Liderul lituanian , a făcut această declaraţie după o reuniune a consiliului de securitate al Lituaniei dedicată rebeliunii eşuate a grupării Wagner contra conducerii militare a Rusiei.

"Dacă Prigojin sau o parte a grupării Wagner se află în Belarus fără planuri şi nici intenţii clare, aceasta înseamnă pur şi simplu că trebuie să ne consolidăm şi mai mult securitatea la frontierele estice", a motivat preşedintele lituanian.

Referitor la posibila amenințare imediată, asupra Ucrainei, generalul Dannatt spune că Ucraina trebuie să monitorizeze această zonă de frontieră foarte atent și să se asigure că are acolo trupe capabile să reacționeze la un posibil atac din direcția Belarus.

Dannatt este sigur că armata ucraineană are un moral mult mai bun decât soldații ruși.

"Dacă ei (ucrainenii) pot găsi puncte slabe de-a lungul liniilor de apărare ruse și le pot folosi pentru a arunca una sau două lovituri decisive, ar putea zgudui moralul armatei ruse și ar putea aduce un succes destul de semnificativ", a adăugat generalul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel