Exercițiul NATO de artilerie ”Dynamic Front 23” devansat cu o lună și jumătate

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Exercițiul multinațional de artilerie ”Dynamic Front” organizat de Forțele Terestre americane din Europa și Africa (U.S. Amy Europe and Africa) reușește să adune un număr mare de țări participante, pe fondul întrebuințării masive a sistemelor de artilerie în războiul ruso-ucrainean.

Peste 1.700 de militari din 18 țări, inclusiv Germania, Danemarca, Italia, România, Polonia, Lituania, Kosovo, Slovacia, Republica Cehă, Grecia, Bulgaria, Georgia, Franța, Regatul Unit, Turcia, Spania și Statele Unite se vor antrena în toată Europa, potrivit unui comunicat de presă al US Army Europe.

Exercițiul este condus de Comandamentul 56 Artilerie al US Army Europe and Africa și se va desfășura în perioada 13 martie - 5 aprilie 2023, deși conform planificării de la SHAPE (Cartierul General Suprem al Puterilor Aliate), actualizată pe 7 februarie, activitatea urma să fie executată în perioada 24 aprilie - 28 mai.

Motivul devansării exercițiului nu este cunoscut, dar cu siguranță această mișcare din scurt a planificatorilor NATO a creat o anumită presiune pe toți factorii implicați pentru a se încadra în noul calendar. România este unul dintre participanți și cu ea se încheie arcul de foc care începe tocmai din Danemarca.

Este de reținut totuși, că în perioada 1 - 31 mai, în regiunea Balcanilor și a Mării Negre se va desfășura exercițiul multinațional ”Swift Response” condus de SUA, în care va fi exersată o operație întrunită de pătrundere forțată, cu o importantă componentă aeropurtată, precum și cu implicarea Forțelor de Răspuns ale NATO (NRF). Cu siguranță, artileria va avea un rol de jucat în exercițiul ”Swift Response”, iar o repetiție generală în cadrul ”Dynamic Front” este mai mult decât binevenită.

Anul acesta, Dynamic Front 23 își propune să antreneze elementele de conducere, astfel încât să se atingă un nivel cât mai mare de sincronizare a comenzii și planificării focului de artilerie. Obiectivul este de a se asigura că forțele NATO au capacitatea de a executa sprijin letal de foc în lupte terestre pe arii extinse din Europa.

Cea mai mare parte a tragerilor și manevrelor cu artileria  se vor desfășura în poligoanele Grafenwoehr, Germania și Oksboel, Danemarca, dar pe lângă activitățile de stat major, vor fi acțiuni în teren și în alte țări.

„Dynamic Front 23 este un exercițiu complex și sofisticat de interoperabilitate a artileriei, desfășurat în Europa”, a declarat comandantul Comandamentului 56 Artilerie, generalul-maior Stephen Maranian. „Cu 18 națiuni implicate, exercițiul va include focuri cu artileria terestră, aviația și navale de luptă, cu participanți din Danemarca în nord, până în România în sud. Exercițiul din acest an va extinde lanțurile noastre logistice și va antrena sistemele noastre de comunicații, demonstrând în mod colectiv că Alianța noastră este pregătită pentru orice provocare, oriunde și în orice moment.”

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel