Execuții pe bandă în Iran. Fostul ministru adjunct al apărării, acuzat de spionaj în favoarea Marii Britanii, a fost executat prin spânzurare

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Fostul ministru adjunct iranian al apărării, Alireza Akbari, a fost spânzurat în Iran, după cum a informat agenția de știri de stat Mizan. Acesta avea o a doua cetățenie, britanică, și a fost acuzat de spionaj pentru serviciile britanice de informații. Activiștii pentru drepturile omului consideră că mărturisirile lui Akbari au fost obținute prin tortură.

Sursa nu precizează data când a avut loc execuția, însă potrivit agenției AP, care citează surse proprii, evenimentul ar fi avut loc cu câteva zile în urmă.

Ancheta l-a acuzat pe Akbari, care avea și cetățenie britanică, de spionaj pentru SIS - Serviciul de informații externe al guvernului britanic - MI-6. Pe Internet a fost postat un videoclip în care fostul viceministru recunoaște că lucrează pentru serviciile secrete britanice. Cu toate acestea, activiștii pentru drepturile omului subliniază prezența a numeroase urme de editare în videoclip, ceea ce lasă să se înțeleagă că declarațiile au fost obținute de la Akbari prin tortură.

Alireza Akbari a supravegheat în 1988 intrarea în vigoare a acordului de încetare a focului cu Irakul, după opt ani de război. El a fost, de asemenea, un apropiat al fostului ministru al apărării, contraamiralul Ali Shamkhani, care rămâne o influentă personalitate în domeniul securității și apărării din Iran. În acest sens, anașiștii nu exclud ca execuția lui Akbari să fie rezultatul unei lupte interne dintre cercurile influente din Iran, pentru extinderea puterii.

Ministerul de Externe britanic a numit deja această execuție a unui cetățean britanic „barbarism” care „trebuie condamnat în cei mai puternici termeni”. Prim-ministrul britanic, Rishi Sunak, a vorbit la rândul său despre actul „de cruzime și lașitate” al „un regim care nu respectă drepturile propriilor cetățeni”.

Execuția oficialului iranian vine la doar o săptămână după ce doi bărbaţi iranieni au fost, de asemenea, condamnați și executaţi în Iran, fiind găsiţi vinovaţi de uciderea unui paramilitar în timpul manifestaţiilor declanşate de moartea unei tinere kurde aflate în detenţie. De alfel, de la începutul mişcării de protest, justiţia iraniană a condamnat la moarte 14 persoane în legătură cu aceste manifestaţii.

Citește și: Iranul a executat două persoane care au participat la manifestațiile împotriva regimului fundamentalist de la Teheran

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel