Estonia vrea să sprijine Ucraina cu obuziere 122H63 și sisteme Javelin pentru a se apăra de un eventual atac al blindatelor rusești

Cătălin Costea |
Data publicării:

Șeful Departamentului de Cooperare Internațională al Ministerului Apărări din Estonia, Peter Kuymet, a declarat ieri, 30 decembrie, pentru ziarul estonian ERR, că țara sa intenționează să furnizeze Ucrainei armament necesar în lupta împotriva blindatelor.

Pe măsură ce trupele ruse se regrupează la granița cu Ucraina, Estonia intenționează să-și sporească în mod semnificativ sprijinul acordat Kievului.

„În prezent, luăm în considerare posibilitatea de a furniza rachete Javelin pentru sistemele de rachete antitanc, precum și obuziere și muniție de calibrul 122 mm”, a declarat Peter Kuymet.

Kuymet a explicat că înainte de a preda armamentul, Estonia trebuie să obțină permisiunea statelor de la care sistemele au fost achiziționate.

Astfel, pentru rachetele Javelin, este necesară permisiunea producătorului acestora, Statele Unite, iar „în cazul obuzierelor, pe care le-am cumpărat din Finlanda, care la rândul său le-a cumpărat din Germania, trebuie să cerem Germaniei și Finlandei să fie de acord cu transferul lor și am început deja acest proces cu cele două țări”, a declarat Kuymet.

Practic, momentul livrării tehnicii de luptă depinde în mare măsură de modul în care au loc negocierile dintre Estonia și cei trei aliați.

 

Estonia poate oferi Ucrainei și obuziere 122H63 

 

„În situația în care Ucraina se află sub agresiunea rusă de aproape opt ani, nu aș vrea să încep să număr bănuți. [...] Sarcina noastră este să oferim Ucrainei asistență reală în ceea ce are nevoie și în ceea ce îi va consolida capacitățile de apărare și potențialul de descurajare”, a subliniat Kuymet.

Estonia a achiziționat 42 de obuziere 122H63 din Finlanda, în 2009, în urma unui contract în valoare de aproximativ 2 milioane de euro care a prevăzut inclusiv achiziția de muniție. Obuzierele achiziționate nu au fost folosite în activitatea curentă a armatei finlandeze, ci au fost menținute ca rezervă pentru situația trecerii la starea de război, fiind considerate aproape noi la livrarea către Estonia.

În cadrul armatei estoniene, acest tip de obuziere sunt prevăzute doar în statul de înzestrare cu tehnică al Batalionului 25 Artilerie din Brigada 2 Infanterie - Sirgu. Astfel că, pe lângă faptul că unitatea de artilerie este una de rezervă, doar cu un nucleu încadrat pe timp de pace, i-au fost repartizate mai puțin de jumătate din obuzierele disponibile.

„În acest sens, numărul acestor obuziere în Estonia este de așa natură încât putem transfera o parte dintre ele în Ucraina, dacă reușim să obținem acordul Finlandei și Germaniei, fără a ne crea niciun deficit”, a confirmat Kuymet.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel