Estonia şi Polonia au interzis accesul în apele lor teritoriale a unui velier din Crimeea

S.I. Catalin / 15 apr 2019 / 08:24

Estonia şi Polonia au anunţat vineri că au interzis intrarea în apele lor teritoriale a unui velier navă-şcoală din Rusia, STS Sedov, pentru că la bordul lui se aflau cadeţi ai unei academii de marină din Crimeea, peninsulă anexată de Rusia în 2014, relatează AFP.

,,Estonia nu recunoaşte anexarea ilegală a Crimeei şi, în opinia noastră, a da o autorizaţie acestei nave-şcoală ar fi în contradicţie cu politica de nerecunoaştere a acestei anexări'', a declarat pentru AFP Sandra Kamilova, purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe eston, precizând că decizia a fost luată cu două zile înainte.

Vineri seară, Ministerul polonez al Afacerilor Externe a anunţat o decizie similară luată de prim-ministrul Mateusz Morawiecki, din aceleaşi motive.

'Decizia prim-ministrului este de a refuza' intrarea în portul Gdynia a marelui velier rus, a declarat Ewa Suwara, purtătoare de cuvânt a ministerului polonez.

Uniunea Europeană, din care Estonia şi Polonia fac parte, consideră anexarea Crimeei ilegală.

De partea sa, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a calificat decizia Estoniei drept un ''gest neprietenos şi provocator''.

Nava STS Sedov este cel mai mare velier din lume, având o lungime de 117 de metri.

Decizia autorităţilor de la Tallinn intervine cu câteva zile înaintea vizitei şefei statului estonian Kersti Kaljulaid la Moscova, unde va avea o întâlnire cu omologul său rus, Vladimir Putin, şi unde urmează să redeschidă ambasada ţării sale după o serie de lucrări. 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy