Erdogan: Turcia amână pe termen nedefinit dialogul cu Suedia şi Finlanda privind extinderea NATO

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Presa turcă preluată de AFP afirmă marţi, din surse diplomatice, că Turcia a amânat sine die o reuniune programată în februarie cu Finlanda şi Suedia, privind extinderea NATO. Cele două state nordice sunt candidate la statutul de membre ale alianţei nord-atlantice de anul trecut, după invazia rusă în Ucraina.

Candidatura Suediei este însă blocată din mai de Turcia, iar relaţiile bilaterale s-au deteriorat şi mai mult în urma unor manifestări anti-turce recente la Stockholm. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat luni Suedia să nu se aştepte la sprijinul Ankarei pentru aderarea la NATO, după ce în capitala suedeză a avut loc o manifestaţie la care a fost ars un Coran.

Suedia nu ar trebui să se aștepte ca Turcia să sprijine candidatura sa la NATO, a declarat luni președintele turc Tayyip Erdogan, la câteva zile după ce o copie a Coranului a fost arsă în timpul unui protest la Stockholm.

"Suedia nu ar trebui să se aștepte la sprijin din partea noastră pentru NATO. Este clar că cei care au provocat o astfel de rușine în fața ambasadei țării noastre nu se mai pot aștepta la nicio binefacere din partea noastră în ceea ce privește cererea lor", a declarat Erdogan în replică.

Protestul de sâmbătă - dar nu și arderea Coranului în sine - a primit aprobarea autorităților suedeze.

Erdogan a condamnat cel mai recent protest, desfășurat de un politician de extremă-dreapta al unui partid danez, ca fiind o blasfemie care nu poate fi apărată de libertatea de exprimare.

Declarația vine dupa recentele proteste de sâmbătă împotriva Turciei unde politicianul anti-imigranți Rasmus Paludan, liderul partidului politic danez de extremă dreapta Hard Line, a ars o copie a Coranului lângă ambasada Turciei.

Erdogan a declarat luni că arderea Coranului a fost o insultă, în special la adresa musulmanilor, și a criticat Suedia pentru că a permis proteste pro-kurde în care manifestanții au fluturat steaguri, inclusiv cele ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan sau PKK. PKK este considerat un grup terorist în Turcia, Uniunea Europeană și Statele Unite, dar Suedia nu interzice simbolurile sale.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel