Erdogan, la Bruxelles. UE cere Turciei să retragă migranții și să elimine presiunea de la granița Greciei

Tudor Curtifan / 09 Martie 2020 / 13:35

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, înaintea unor discuţii la Bruxelles cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, că Ankara trebuie să retragă migranţii şi refugiaţii de la frontiera cu Grecia, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

"Găsirea unei soluţii la această situaţie va necesita eliminarea presiunii asupra graniţei", a afirmat Ursula von der Leyen într-o conferinţă de presă.

Ea a mai declarat că este urgent nevoie de garantarea dreptului la azil, de sprijinirea atât a Turciei, cât şi a Greciei, şi de mutarea persoanelor, în special a minorilor, blocate în insulele greceşti pe Europa continentală.

Erdogan urmează să se întâlnească luni la Bruxelles cu liderii UE, în plină dispută cu blocul comunitar în privinţa migranţilor de la graniţa Turciei cu Grecia, potrivit DPA.

Preşedinta CE, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, ar urma să insiste în cadrul întrevederii cu Erdogan ca Turcia să revină la acordul comun privind refugiaţii semnat în 2016.

În schimb, Erdogan va cere cel mai probabil ajutor financiar suplimentar.

 

Erdogan a anunţat la 29 februarie că graniţa Turciei cu UE rămâne deschisă pentru migranți 

 

Reprezentanţii UE l-au acuzat în mod repetat pe preşedintele turc că vrea să şantajeze comunitatea internaţională şi să folosească criza migranţilor în acest scop.

Mii de migranţi s-au îndreptat recent spre graniţa Turciei cu Grecia, unde trupele elene de frontieră i-au împiedicat să treacă.

Acordul UE-Turcia din 2016 prevede ca Ankara să prevină migraţia ilegală spre blocul comunitar. În schimb, UE a promis şase miliarde de euro pentru îngrijirea refugiaţilor sirieni din Turcia.

O sursă europeană a dezvăluit joi pentru AFP că executivul european pregăteşte un ajutor suplimentar de 500 de milioane de euro pentru refugiaţii sirieni din Turcia şi mai multe alte măsuri pentru a aplana tensiunile cu Ankara.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy