Erdogan a discutat și cu Iohannis, dar un zâmbet din timpul întâlnirii cu Rutte pare să trădeze alegerea Turciei

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Întrevedere între Mark Rutte, liderul olandez, și Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei. Foto source: Administrația Prezidențială din Turcia via Recep Tayyip Erdoğan @OfficialFacebook
Întrevedere între Mark Rutte, liderul olandez, și Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei. Foto source: Administrația Prezidențială din Turcia via Recep Tayyip Erdoğan @OfficialFacebook

Președintele Recep Tayyip Erdogan a exprimat speranța că viitorul secretar general al NATO va acorda o atenție deosebită preocupărilor Turciei privind terorismul în timpul întâlnirii sale de vineri cu Mark Rutte, considerat favorit pentru a prelua funcția, conform informațiilor oferite de Agerpres, care citează AFP.

Erdogan a menționat că lupta împotriva terorismului a fost un subiect central în discuțiile sale cu premierul olandez în funcție, care a vizitat Istanbulul pentru a obține sprijinul Turciei pentru candidatura sa.

„I-am comunicat că, în conformitate cu principiile Alianței, nicio organizație teroristă, în special PKK și afiliații săi, nu trebuie să fie tolerată”, a declarat șeful statului turc în fața jurnaliștilor, alături de Rutte.

PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan), considerat un grup terorist de către Turcia și aliații săi occidentali, conduce o insurgență de decenii pentru obținerea unei mai mari autonomii pentru minoritatea kurdă din sud-estul Turciei.

Erdogan a mai subliniat că este „imperativ ca noul secretar general să depună eforturi susținute pentru eliminarea sancțiunilor, restricțiilor și obstacolelor din domeniul industriei de apărare printre aliații NATO”.

Președintele României, Klaus Iohannis, este, de asemenea, candidat la funcția de secretar general al NATO, iar Erdogan a dezvăluit că l-a informat pe acesta săptămâna trecută despre cerințele Turciei în timpul unei convorbiri telefonice.

 

Un zâmbet și o replică din timpul întâlnirii cu Rutte par să tranșeze alegerea Turciei

 

Cu toate acestea, Erdogan nu a dezvăluit alegerea Turciei între cei doi candidați, dar a subliniat că decizia va fi luată în mod rațional, în timp ce i-a urat lui Mark Rutte succes în „noua sa călătorie”, zâmbind.

Cu funcția de prim-ministru al Olandei în exercițiu, Rutte este în prezent cel mai bine poziționat pentru a-l succeda pe norvegianul Jens Stoltenberg în fruntea Alianței Nord-Atlantice, având sprijinul Statelor Unite, Regatului Unit și Germaniei.

Cu toate acestea, Ungaria a anunțat că nu îl va sprijini pe Rutte, acesta criticând declinul respectării principiilor democratice sub conducerea premierului Viktor Orban.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel