Emiratele Arabe Unite și noua politică de modernizare a serviciilor de informații

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:

Evoluțiile geopolitice din Orientul Mijlociu marcate de așa-numita Primăvară Arabă, conflictul din Yemen, amenințarea reprezentată de programul nuclear al Iranului și alte evoluții geopolitice globale au determinat Emiratele Arabe Unite (EAU) să ia măsuri pentru modernizarea și îmbunătățirea serviciilor sale de informații de la mijlocul ultimului deceniu, după cum remarcă Corneliu Pivariu, membru al Consiliului consultativ al Institutului Internaţional pentru Studii despre Orientul Mijlociu şi Balcani (IFIMES).

În dezvoltarea serviciilor de informații moderne, țările cu resurse financiare considerabile, cum ar fi Emiratele Arabe Unite, își dezvoltă în principal segmentele tehnice, cum ar fi informațiile obținute prin analiza semnalelor (SIGINT) și, mai recent, analiza bazată pe inteligența artificială (AI). Acest lucru se datorează faptului că obținerea anumitor rezultate importante prin folosirea mijloacelor tehnice de achiziție a informațiilor este relativ mai rapidă și mai sigură în comparație cu utilizarea informațiilor culese din surse umane (HUMINT), care necesită mai mult timp pentru pregătirea și exploatarea acestor capacități.

Pe lângă consolidarea capacităților sale de informații tehnice, Emiratele Arabe Unite au continuat să încurajeze și dezvoltarea sectorului securității private, în special în domeniul securității cibernetice, sub control guvernamental relativ strâns asupra unor astfel de activități. Cu toate acestea, au avut loc și unele derapaje. Un exemplu este Project Raven (compania emirată Dark Matter a fost implicată printre altele) care a declanșat o anchetă a FBI pentru utilizarea anumitor activități de spionaj digital care a dus la arestarea dizidenților străini, pe lângă o anumită implicare în asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi și culegerea de informații despre monarhiile din Golf și alte țări din Orientul Mijlociu.

Emiratele Arabe Unite și-au întărit și mai mult capacitățile Colegiului Național de Apărare, condus în prezent de generalul-maior Aqab Shahin Al Ali și avându-l pe Thomas Drohan drept decan (a fost precedat de John R. Ballard, primul decan al colegiului). Numele lui Joel Hayward, considerat un important specialist internațional în domeniul strategiei militare și al istoriei războiului, neo-zeelandez, este menționat într-una dintre facultățile Colegiului.

Autoritatea Națională de Securitate Electronică (creată în 2012 cu asistența SUA) cu sediul în Abu Dhabi a fost redenumită Signal Intelligence Agency (SIA). Autoritatea este omologul NSA din Statele Unite. Penetrarea Statului Islamic a fost una dintre marile realizări ale acestei agenții. În același timp, au existat suspiciuni că Autoritatea sau alte servicii de informații emirate ar fi fost implicate în utilizarea aplicației TikTok pentru a înregistra anumite conversații, relații, întâlniri și fotografii ale publicului larg din emirat.

În cadrul planului cincinal 2022-2026, bugetul cibernetic aprobat al Emiratelor Arabe Unite se ridică la 79 de miliarde de dolari, care este cel mai mare din istoria țării și ocupă locul cinci în lume conform Global Security Index 2020.

Unitatea de Informații Financiare (UAEFIU) este o altă instituție importantă condusă în prezent de Ali Faisal Baalawi. Numele său datează din 2019 și este de fapt o continuare a unei instituții înființate de Banca Centrală a Emiratelor Arabe Unite în 1998 ca unitate specială de investigare pentru fraude și tranzacții suspecte.

Deși nu face parte din domeniul consacrat al serviciilor de informații, este de menționat că Emiratele Arabe Unite au creat un Minister al Inteligenței Artificiale, mai precis Ministerul Inteligenței Artificiale, Economiei Digitale și Aplicațiilor de lucru la distanță, condus de Omar Sultan al. Olama.

 

EAU țintesc poziția de lider în domeniul AI

 

Vicepreședintele și prim-ministrul Emiratelor Arabe Unite, șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, a anunțat că guvernul dorește ca "EAU să devină țara cea mai bine pregătită din lume în domeniul inteligenței artificiale", indicând lansarea unui proiect ambițios în acest scop până în 2031.

Pivariu remarcă un impact important al programului și asupra dezvoltării serviciilor de informații din Emiratele Arabe Unite, subliniind consolidarea relațiilor de către Emiratele Arabe Unite cu serviciile de informații din alte țări, în special Turcia, Arabia Saudită, Israel și Statele Unite ale Americii și menținerea unor bune relații cu serviciile de profil din Egipt, Rusia și China

Un alt membru al IFIMES a subliniat că EAU angajează experți din rândul specialiștilor în domeniul securității provenind din alte țări, în special pensionari din Statele Unite ale Americii și Marea Britanie, unde aceștia sunt atrași cu salarii mari.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel