Emiratele Arabe Unite, acuzate că sub acoperirea ajutorului umanitar susțin cu armament Forțele de Sprijin Rapid din Sudan

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Emiratele Arabe Unite au furnizat Forțelor de Sprijin Rapid din Sudan echipament militar sub acoperirea ajutorului umanitar pe care îl trimite la Khartoum, după cum acuză ziarul american The Wall Street Journal.

Cotidianul citează oficiali ugandezi care sub protecția anonimatului au declarat că, pe 2 iunie, au găsit "încărcături cu arme într-un avion care trebuia să transporte ajutor umanitar din Emiratele Arabe Unite către refugiații sudanezi" în Ciad.

Oficialii din Uganda au declarat că au găsit "zeci de lăzi de plastic verzi, pline cu muniție, puști de asalt și alte arme de calibru mic", într-un avion ale cărui documente de zbor indicau că transporta alimente și provizii medicale.

Oficialii au indicat ziarului că "armele care au fost descoperite pe aeroportul Entebbe fac parte din sprijinul acordat de Emirate lui Mohamed Hamdan Dagalo (Hamedti), comandantul Forțelor de Sprijin Rapid, care luptă pentru controlul celei de-a treia țări ca mărime din Africa".

 

EAU neagă acuzațiile

 

Ca răspuns la întrebările adresate, guvernul Emiratelor Arabe Unite a declarat că sprijină "o soluție pașnică a conflictului din Sudan și încearcă să ofere toate formele de sprijin pentru a atenua suferința umană".

Instituția a precizat că "a trimis aproximativ două mii de tone de ajutor umanitar, inclusiv alimente și provizii medicale, celor afectați de război" și a construit un spital de campanie în Ciadul vecin.

La rândul său, un purtător de cuvânt al Forțelor de Sprijin Rapid a declarat: "Grupul nu primește arme sau provizii militare din Emiratele Arabe Unite", negând că luptătorii săi au participat la vreo încălcare a drepturilor omului.

De la jumătatea lunii aprilie, Sudanul este martorul unui război sângeros între armată și Forțele de Sprijin Rapid, conflict soldat până în prezent cu peste 3.000 de morți, strămutarea a peste 4 milioane de oameni și menținerea a aproximativ 24 de milioane de oameni fără hrană și mijloace elementare de supraviețuire.

Oficialii americani, împreună cu omologii lor saudiți, au purtat discuții de pace la Jeddah din mai, dar negocierile oficiale au fost suspendate în iunie, după ce Forțele de Sprijin Rapid și armata au încălcat în mod repetat acordurile de încetare a focului.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat: "Am fi îngrijorați de rapoartele privind orice sprijin extern pentru ambele părți ale conflictului.Continuăm să ne angajăm și să ne coordonăm cu Emiratele Arabe Unite și cu o serie de alți parteneri în eforturile de a face presiuni pentru încetarea ostilităților și pentru a asigura accesul umanitar în Sudan".

Oficialii ugandezi care au găsit armele și muniția în zborul din 2 iunie au declarat că avionului din EAU i sa permis să își continue zborul către Aeroportul Internațional Umm Jerras din estul Ciadului. Aceștia au adăugat că "au primit ordine de la superiorii lor să nu mai verifice zborurile care vin din Emirate", menționând că "au fost organizate alte zeci de zboruri în ultimele săptămâni".

Aeroportul Entebbe se ocupă de un număr mare de zboruri de marfă, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din Uganda, negând cunoștințele despre orice aeronavă care folosește aeroportul pentru a furniza arme către Forțele de Sprijin Rapid prin Ciad.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel