Elon Musk neagă livrarea terminalelor Starlink către Rusia, însă nu spune nimic despre posibilitatea utilizării acestora dacă ajung  la trupele ruse prin intermediari

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Starlink, photo source: clashreport via Militarnyi
Starlink, photo source: clashreport via Militarnyi

Omul de afaceri american Elon Musk a negat informațiile venite din partea armatei ucrainene potrivit cărora compania sa SpaceX ar fi furnizat Rusiei terminale de acces la internet prin sateliții Starlink. Într-un mesaj postat pe platforma X în seara zilei de joi, 11 februarie, Elon Musk a numit astfel de informații „știri false”.

„O serie de știri false susțin că SpaceX vinde Rusiei terminale Starlink. Acest lucru este categoric fals. Din câte știm, niciun Starlink nu a fost vândut Rusiei direct sau indirect”, a scris Musk, adăugând în comentariile postării sale: „Chiar dacă Putin m-a numit o persoană inteligentă, nu-i voi da terminale Starlink. "

Însă Elon Musk nu a răspuns direct la întrebarea dacă Rusia ar putea folosi terminalele Starlink achiziționate prin intermediari.

Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina (GUR)  a afirmat pe 11 februarie că trupele ruse folosesc Starlink în zona de luptă, publicând ca dovadă un fragment al conversațiilor interceptate între unități ale armatei ruse.

Potrivit platformelor de informare online Defense One și Astra, terminalele Starlink ar putea ajunge în Rusia prin Dubai.

Reamintim că SpaceX a interzis anul trecut armatei ucrainene să folosească Starlink în scopuri ofensive, inclusiv pentru a controla dronele utilizate în acest sens.

Citește și: Cum au ajuns rușii în posesia Starlink pe care le folosesc în Ucraina, fapt confirmat de serviciile ucrainene. SpaceX ridică din umeri

În cartea "Biografia lui Elon Musk”, autorul Walter Isaacson a specificat că, în 2022, Musk a ordonat în secret oprirea serviciilor Starlink în largul coastei Crimeei pentru a împiedica utilizarea rețelei într-un eventual atac al Forțelor Armate ucrainene asupra marinei ruse.

Ca răspuns, Musk a declarat că Starlink “nu operează în Crimeea” și, în pofida insistențelor armatei ucrainene, a refuzat extinderea acoperirii rețelei precizând că a dorit să evite implicarea directă în război a companiei sale și escaladarea conflictului.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel