Cum au ajuns rușii în posesia Starlink pe care le folosesc în Ucraina, fapt confirmat de serviciile ucrainene. SpaceX ridică din umeri

Ionel Copcea |
Data publicării:
Soldați ucraineni cu fețele acoperite, utilizând sistemul Starlink. Photo source: Euromaidan Press via Twitter (faces hidden)
Soldați ucraineni cu fețele acoperite, utilizând sistemul Starlink. Photo source: Euromaidan Press via Twitter (faces hidden)

Reprezentantul oficial al Direcției Principale de Informații (GUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, Andrey Yusov, a confirmat faptul că armata rusă dispune de terminale de comunicații prin satelit Starlink pe linia de contact de luptă.

După cum a precizat reprezentantul GUR, deocamdată, acest lucru nu este încă larg răspândit, dar numărul cazurilor de utilizare a terminalelor Starlink este în creștere și poate deveni un fenomen de masă în viitorul apropiat.

“Da, au fost înregistrate cazuri în care ocupanții ruși folosesc aceste dispozitive. Acest lucru începe deja să devină sistemic”, a menționat Yusov.

Cu toate acestea, partea ucraineană nu a furnizat detalii referitoare la data și locul în care a fost înregistrată funcționarea la militarii ruși a terminalelor de la compania americană SpaceX a omului de afaceri Elon Musk.

 

Terminalele de comunicații prin satelit Starlink nu funcționează pe teritoriul Rusiei

 

2. Starlink, ... (starlink_89070700.jpg)

Starlink, photo source: clashreport via Militarnyi

La rândul lor, reprezentanții militari ucraineni apreciază că, în următoarele luni, pot apărea probleme din cauza prezenței terminalelor Starlink la armata rusă.

Faptul că trupele ruse au început să folosească terminale Starlink în zona frontului a fost confirmat și din surse rusești. Acestea sunt disponibile la forțele de voluntari, care le achiziționează în mod independent din străinătate.

Terminalele sunt folosite numai pe teritoriile noilor regiuni ale Rusiei anexate ilegal, care anterior făceau parte din Ucraina, fără să lucreze în restul teritoriului rus.

Potrivit unei reacții oficiale Starlink s-a delimitat de acuze și a subliniat că SpaceX nu face afaceri cu Federația Rusă iar rețeaua e nefuncțională în teritoriul rus.

Cu siguranță acesta e și motivul pentru care ocupantul folosește Starlink doar în teritoriile ocupate.

Comentariul autorului: În ultima perioadă, militarii ucraineni au reclamat scăderea vitezei comunicațiilor prin satelit în rețeaua Starlink, folosită de Forțele Armate ale Ucrainei de la jumătatea anului 2022. Potrivit acestora, viteza redusă afectează foarte mult desfășurarea operațiunilor de luptă, deoarece armata ucraineană controlează prin comunicațiile de acest tip nu numai trupele, ci și dronele întrebuințate în conflictul cu Rusia.

 

Canalele de propagandă din Rusia susțin că terminalele Starlink au fost achiziționate prin Dubai

 

3. Starlink... (sateliti_starlink_48817000.jpg)

Starlink, photo source: clashreport via Militarnyi

După cum au semnalat reprezentanții militari ucraineni, în ultimele săptămâni, atât pe linia de contact de luptă, cât și în zona din spatele frontului, viteza a scăzut la 1 Mb/s, deși anterior ajungea până la 100 Mb/s. Ba chiar, aceasta tinde să scadă și mai mult, în unele locuri nedepășind 0,3 Mb/s.

Pe rețelele de socializare, utilizatorii ucraineni au informat că Forțele Armate ale Rusiei au primit terminale Starlink similare cu cele aflate în serviciul armatei ucrainene și acum “fură” din traficul destinat acestora.

“Terminalele Starlink au fost achiziționate de către ruși prin Dubai cu conturi active și acum lucrează în teritoriile ucrainene ocupate”, potrivit chiar canalul rus de propagandă  “Strana.ua”, citând un mesaj de la una dintre sursele sale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel