Egiptul va cumpăra rachete antiaeriene RAM Block 2 pentru navele de luptă

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Departamentul de Stat al SUA și-a dat acordul, pe 16 februarie, pentru vânzarea a 168 de rachete tactice RIM 116C Rolling Airframe (RAM) Block 2, către Egipt în scopul dotării vedetelor purtătoare de rachete ale Marinei.

Contractul este estimat la 197 milioane dolari și include servicii de suport tehnic și logistic, containere de transport și depozitare, manuale de documentație tehnică și întrebuințare etc.

Potrivit Agenției de Cooperare pentru Securitate și Apărare (DSCA) a SUA, rachetele vor îmbunătăți semnificativ capacitatea de apărare a Egiptului în apele de coastă și în zona Canalului Suez.

Egiptul nu va avea dificultăți în asimilarea acestor echipamente, deoarece operează deja rachete RAM Block 1A. Dotarea Forțelor Navale egiptene cu rachetele RAM Block 2 nu va modifica raporul de forțe din regiune, se mai precizează în comunicatul DSCA (Defense Security Cooperation Agency).

Rachetele RIM 116 (RAM)

Sunt destinate distrugerii aeronavelor, elicopterelor și rachetelor de croazieră ale adversarului. Sistemele de ghidare (în infraroșu și frecvența radio pasivă) îi oferă rachetei autonomie deplină după ce a fost lansată, ceea ce permite sistemului RAM să angajeze mai multe ținte simultan.

Varianta de rachetă RAM Block 2

Block 2 este cea mai recentă evoluție în dezvoltarea rachetei RAM, intrând în înzestrarea US Navy în 2014. Are un motor mai mare, o secțiune de control avansată și un receptor de radiofrecvență îmbunătățit capabil să detecteze emițătoare deosebit de silențioase ale amenințărilor (rachete antinavă). De asemenea, racheta este de 2,5 ori mai manevrabilă față de variantele anterioare, iar bătaia a fost crescută la 15 km. Viteza rachetei este de 2,8 Mach.

Sistemul de lansare cuprinde un container (Mk-144 - Guided Missile Launcher), în care se află 21 de rachete pregătite pentru a fi lansate.

Comentariul autorului: Sistemele de apărare antiaeriană din seria RIM 116 RAM au o bătaie mică și sunt considerate de nivel tactic. Acestea sunt destinate autoapărării  navelor de luptă și echipează de regulă navele cu tonaj mai mic, cum ar fi vedetele purtătoare de rachete și corvetele ușoare, dar sunt și în dotarea unor nave deosebit de importante cum ar fi portavioanele americane. Forțele navale egiptene dispun de șapte corvete și patru nave rapide de atac, ultimele de tip Ambasador MK III (600 tone) importate din SUA în perioada 2013 – 2015. Acestea sunt echipate cu sisteme RIM 116 RAM, dar probabil una din variantele inițiale.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel