Belgia: Şeful serviciului de contrainformaţii militare, suspectat de spionaj în favoarea Rusiei

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Şeful serviciului de contrainformaţii militare din Regatul Belgiei, Clement Vandenborre, a fost înlăturat din funcție din cauza suspiciunii de spionaj în favoarea Federaţiei Ruse, scrie ziarul belgian De Morgen

Publicaţia belgiană face trimitere la propriile surse, dar nu oferă informaţii clare despre relaţia șefului departamentului de contrainformații al Serviciului Belgian de Informații și Securitatecu (ADIV) cu Rusia. 

Vanderborre este suspectat că a distrus documente confidențiale

Biroul lui Vandenborre din cadrul Biroului de Informare şi Securitate din Belgia este sigilat, iar militarul este pus sub urmărire penală. Generalul belgian este suspectat de distrugerea nereglementată a documentelor confidenţiale într-un tocător din biroul său, mai precizează european-views.com

Sursele De Morgen consideră că suspendarea lui Vandenborre poate fi rezultatul unor lupte de putere din cadrul serviciului belgian de informaţii. În cadru serviciului creşte nemulţumirea faţă de şefii în vârstă.

Clemen Vandenborre a lucrat în contraspionaj timp de 40 de ani. Pe lângă aceasta, ar fi vorba despre confruntări interne între componenta de informaţii, cea de contrainformaţii miliare şi informaţii civile.

Până la finalizarea investigației interne, Clemen Vanderborough este în arest la domiciliu. Biroul său a fost închis din ianuarie. În același timp, Vanderborre neagă toate acuzațiile care i se aduc.

În ceea ce privește acuzațiile de spionaj în favoarea Rusiei, publicația menționează o scrisoare a unui ofițer belgian de contrainformații. În scrisoare se afirmă că, în timpul unei operațiuni speciale din Serbia în 2016, Clement Vanderborre a oferit unei femei din Serbia acces la informații confidențiale. Se presupune că femeia era agent dublu care lucra în favoarea Federaţiei Ruse.

În prezent, cazul de spionaj este investigat de procurorul federal belgian și de comisia care supraveghează serviciul de informații.



DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel