Efectele istorice ale Acordurilor Abraham: Israelul vinde Marocului sisteme avansate de apărare de tip Barak 8

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Sistem mobile de apărare antiaeriană cu rază medie de acțiune Barak MX (MRSAM-M). Sursa Foto: IAI.
Sistem mobile de apărare antiaeriană cu rază medie de acțiune Barak MX (MRSAM-M). Sursa Foto: IAI.

Datele Ministerului israelian al Apărării au evidențiat faptul că Regatul Maroc a obținut un set de sisteme de apărare de la Israel după recenta apropiere politică dintre cele două țări, care a fost marcată de vizita ministrului Apărării Benny Gantz în capitala Rabat.

O informare recentă a Ministerului israelian al Apărării a menționat că Forțele Armate Regale au obținut sisteme moderne de securitate și apărare dezvoltate de un grup de companii militare israeliene, precum Israel Aerospace Industries Company, Elbit Systems și Rafael.

Armata marocană a primit de la Israel sisteme militare avansate de apărare pentru a intercepta rachete și proiectile de artilerie de calibru mare, însă informațiile provenite din sursele militare nu precizează natura sistemelor care au constituit obiectul acordului bilateral dintre Rabat și Tel Aviv.

Aceeași sursă a subliniat că Marocul, Emiratele Arabe Unite și Bahrain au semnat acorduri comune cu Israelul pentru obținerea acestor sisteme, cu o valoare financiară de peste 800 de milioane de dolari, menționând că exporturile Ministerului israelian al Apărării către regiunea arabă va depăși un miliard de dolari în 2022.

 

Marocul a cumpărat inclusiv sisteme Barak 8 din Israel

 

Yair Kolas, șeful Departamentului de Export de Arme din cadrul Ministerului Israelian al Apărării, a confirmat în acest sens că Marocul a semnat un acord militar cu Israelul pentru a-i permite să achiziționeze rachete Barak 8, cu o valoare financiară de până la 560 de milioane de dolari, având în vedere că această înțelegere este exclusă din sistemele comune de apărare cu Emiratele Arabe Unite și Bahrain.

Poate cea mai importantă a acordului militar semnat între Tel Aviv și Rabat în acest an constă în asigurarea forțelor armate cu sistemul de apărare "Barak-8", cu raza de acțiune de 140 km, conceput pentru a neutraliza majoritatea amenințărilor aeriene, inclusiv avioane, elicoptere și rachete antinavă.

Emiratele Arabe Unite și Bahrain dețin majoritatea tranzacțiilor militare din regiunea arabă, achizițiile lor de arme israeliene ajungând la 7% în perioada recentă, în timp ce Africa și America Latină au achiziționat aproape 3% din aceste arme.

În primul pas în procesul de materializare a parteneriatului strategic dintre Maroc și Israel, ministrul israelian al apărării Benny Gantz a semnat, la mijlocul lunii noiembrie, un memorandum de apărare cu omologul său Abdellatif Loudi, ministru delegat responsabil cu Administrația Națională a Apărării.

Cele două părți au convenit să oficializeze cooperarea în domeniul securității într-un memorandum de înțelegere care stabilește planuri pentru înființarea unui comitet mixt pentru a aprofunda cooperarea într-o serie de domenii, cum ar fi schimbul informațiilor, cercetarea și pregătirea militară comună.

 

Exporturile israeliene de armament au atins un alt nivel record

 

Ministerul israelian al Apărării a informat că exporturile israeliene de securitate au stabilit un nou record în 2021, când valoarea lor a ajuns la 11,3 miliarde de dolari, după ce numărul de noi acorduri semnate a crescut cu peste 30%, comparativ cu 2020.

Aproximativ 34% din exporturi au mers către Asia și Pacific, 41% către Europa, 12% către America de Nord, 7% către țările care au semnat Acordurile Ibrahim în contextul normalizării relațiilor lor cu Israelul (EAU, Bahrain, Maroc și Sudan), și 3% în Africa și 3% în America Latină.

În cadrul acestora, 20% au fost rachete și sisteme de apărare antiaeriană, 15% servicii de instruire și instruire, 9% sisteme  de aeronave fără pilot și avioane fără pilot, 9% radar și război electronic, 9% avioane cu echipaj și avionică și 5% supraveghere și optoelectronica, 7% stații de arme și lansatoare, 7% vehicule și transportoare blindate de personal, 6% sisteme de comunicații, 4% sisteme inteligente, informații și cibernetice, 4% muniție și armament și 2% servicii.

CITEȘTE ȘI: Israelul pregătește următoare lovitură diplomatică. Acordurile Abraham - pierzători și câștigători: Palestinienii au făcut o mare greșeală

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel