Nave de luptă, armament și mii de soldați ai SUA traversează Atlanticul spre Europa. SUA fac o demonstrație de forță și-și testează capacitatea de a interveni rapid în Europa

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Nave americane în timpul unui transport către Europa de blindate de luptă ale SUA. Photo source: U.S. Army
Nave americane în timpul unui transport către Europa de blindate de luptă ale SUA. Photo source: U.S. Army

Nave americane traversează Atlanticul având la bord tehnică militară pentru exercițiul DEFENDER 24.

Navele au plecat, joi – 4 aprilie, din Statele Unite către Europa, transportând echipamente ale US Army  pentru a participa la exercițiul NATO DEFENDER 24, au anunțat Forțele Terestre americane într-un comunicat de presă.

Exercițiul se desfășoară în perioada 4 aprilie – 31 mai, cu participarea a peste 17.000 militari din SUA și 23.000 din peste 20 de țări aliate și partenere.

2. Transport ... (sua-transport-tancuri-blindate-de-lupta_52818100.jpeg)

Transport militar de tancuri și mașini de luptă realizat de SUA pe mare. Photo source: U.S. Army

DEFENDER 24 este legat de exercițiul Steadfast Defender 24 al NATO și este compus din trei sub-exerciții: Saber Strike, Immediate Response și Swift Response. 

„DEFENDER 24 este complementar Steadfast Defender 24 al NATO, cel mai mare exercițiu militar al Alianței de la Războiul Rece și demonstrează capacitatea Statelor Unite de a desfășura rapid forțe în Europa pentru a apăra interesele de securitate ale Americii și fiecare centimetru din teritoriul NATO”, a declarat generalul Darryl Williams, comandant al US Army Europa-Africa și al Comandamentului Terestru Aliat.

Exercițiu DEFENDER 24 se concentrează pe desfășurarea strategică a forțelor continentale, cu sediul în SUA, utilizarea stocurilor prepoziționate ale US Army și interoperabilitatea cu aliații și partenerii în locații de exerciții din 13 țări europene.

De asemenea, exercițiul urmărește să descurajeze adversarii, să transforme comanda misiunii operaționale, să dezvolte pregătirea și să consolideze Alianța NATO.

Plecarea navelor reprezintă un moment cheie al exercițiului și începutul său de facto. Manevra de aducere în Europa este punctul culminant a muncii de luni de planificare și coordonare desfășurată de Comandamentul Transporturilor din Statele Unite (USTRANSCOM).

„Proiectăm și susținem forța întrunită”, a spus generalul-maior Daniel Tulley, director de operații pentru USTRANSCOM. „Peste 80% din forțele americane sunt staționate în Statele Unite continentale, iar DEFENDER 24, combinat cu alte cerințe globale, ne oferă oportunitatea de a ne demonstra capacitatea și capabilitatea de a îndeplini cerințele de securitate națională de astăzi și de mâine.”

 

Exercițiul multinațional Saber Strike este unul la scară largă cu trupe în teren, cu accent pe zona baltică

 

2. Nave ameri... (sua-trnasport-militar-blindate-de-lupta_99906000.jpg)

Nota autorului: Exercițiul multinațional Saber Strike este unul la scară largă cu trupe în teren, cu accent pe zona baltică, care se va desfășura în perioada 21 aprilie – 31 mai în Cehia, Estonia, Lituania, Lituania, Polonia și Slovacia. 

Exercițiul multinațional Immediate Response este unul cu trupe în teren care, se va desfășura pe teritoriul Suediei în perioada 21 aprilie – 31 mai, cu participarea militarilor americani, suedezi, finlandezi și norvegieni.

În cadrul exercițiului SWIFT RESPONSE 24 (14 mai – 14 iunie), Forța de Răspuns Imediat condusă de SUA va desfășura operații aeropurtate întrunite. Vor fi executate atât exerciții cu trupe în teren cât și la nivelul comenzilor de structuri. Activitățile se vor desfășura în Polonia, Letonia, Lituania, Estonia și Georgia inclusiv cu participarea militarilor americani și francezi.

4. Divizia 82... (divizia-82-aeropurtata-transport_96200700.jpg)

Divizia 82 Aeropurtată a SUA. Photo source: 82nd Airborne Division

Exercițiul STEADFAST DEFENDER 2024 a început în ultimele zile din ianuarie și se va încheia pe 31 mai. La activități participă aproximativ 90.000 de militari din toate statele membre NATO. În cadrul acestui exercițiu a fost deja desfășurat în Europa un prim eșalon major de forțe americane din SUA continentale. În DEFENDER 24 se va desfășura în Europa un al doilea eșalon major de forțe americane.

Astfel, cu cei 40.000 de militari implicați în DEFENDER 24, Alianța nord-atlantică pune pe teren, în prima jumătate a acestui an, aproximativ 130.000 de militari, într-un scenariu unic și coerent de apărare a Europei. Este, cel mai probabil, una dintre cele mai mari desfășurări de forțe, din istoria din NATO.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel