După succesul înregistrat cu vânzarea tancurilor K2 Black Panther în Polonia, Coreea de Sud prezintă conceptul unui tanc de nouă generaţie

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Compania sud-coreeană Hyundai Rotem a prezentat recent conceptul unui tanc de ultima generație. Noul tanc, denumit K3, se bazează pe o platformă modulară. Publicatia militară MILMAG sustine ca Hyundai Rotem a prezentat mai mult un pachet de modernizare pentru tancurile K2 Heuk-Pyo (Black Panther). 

După cum relatează publicaţia Defence-Blog, printre caracteristicile inovatoare ale noului tanc K3 se numără turela controlat de la distanță, care include un tun principal de 130 mm cu țeavă lisă. Datorită unei încărcări complet automatizate, tancul are nevoie pentru a fi operat de doar trei membri ai echipajului.

Șoferul, tunarul și comandantul tancului stau într-un compartiment care se află într-o capsulă blindată care este poziţionată în partea din faţă, izolată de încărcătorul automat, precum și de magazia de muniție aflată în centrul tancului.

Echipajul trebuie să poată controla sistemele fără pilot din interiorul vehiculului. Interesant este faptul că vehiculul va putea fi controlat de la distanță, ceea ce îl va face să fie opțional cu echipaj uman sau fără echipaj uman.

Tancul K3 va avea o greutate de 55 de tone și va fi propulsat de un motor diesel care îi va permite să atingă o viteză maximă pe șosea de 70 km/h și 50 km/h în condiții off-road, cu o autonomie maximă de croazieră de 500 km.

Armata sud-coreeană a solicitat dezvoltarea tancului K3 șefului Statului Major Întrunit, deoarece tancul K2 Black Panther şi-a atins deja potențialul maxim. Prezentarea primul prototip K3 este planificata să aibă loc în 2030.

Este de aşteptat că tunul de 130 mm cu țeavă lisă să fie de concepție coreeană (mai degrabă decât, de exemplu, tunul Rh-130/L52 dezvoltat de grupul german Rheinmetall AG). Tancurile K1 și K1A1 folosesc tunurile KM68A1 de 105 mm și KM256 de 120 mm (o versiune a tunurilor americane M68A1 și M256), în timp ce tancul K1A2 a fost echipat cu tunul CN03/L44 de 120 mm, dezvoltat de către Agenția pentru Dezvoltarea Apărării (ADD) și Hyundai WIA. Tancurile K2, pe de altă parte, au primit un tun CN08/L55 de 120 mm de la Hyundai WIA.

 

Succesul înregistrat cu tancul K2 Black Panther

 

După semnarea contractului dintre Polonia și Coreea de Sud privind achiziționarea de către ministerul polonez al Apărării a 180 de tancuri K2 Black Panther, pentru 3,37 miliarde de dolari, au devenit cunoscut faptul că industria poloneză de apărare se pregăteşte să înceapă producţia unei ''versiuni poloneze'' a tancului coreean K2.

Astfel, după cum precizează publicaţia poloneză Defense24, industria de apărare din Polonia va construi singură peste 800 de tancuri K2, în versiunea K2 Black Panther PL.

K2 Black Panther este un tanc dezvoltat de Hyundai Rotem, folosit de armata sud-coreeană și oferit spre achiziţie Poloniei, Norvegiei şi Egiptului.

 

Ce aduce nou versiunea K3?

 

Pe turela tancului K3 ar urma să fie instalat o staţie de armament controlată de la distanță, care dispune de o mitralieră de calibru mare de 12,7 mm. Armamentul secundar este o mitralieră coaxială de 7,62 mm.

Senzorii optoelectronici activi KAPS (hard-kill) și pasivi VIRSS (soft-kill) ai sistemului de protecție (ASOP) sunt amplasați pe turelă și pe corpul tancului. Tancul ar urma să dispună inclusiv de patru antene radiolocatoare AESA (Active Electronically Scanned Array) cu o acoperire la 360 de grade.

Pachetul de modernizare K3 ar putea fi construit, conform declarațiilor producătorului, la mijlocul anilor 2030, datorită unei finanțări venite din partea armatei sud-coreene.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel