După spionaj, Rusia trece la următorul nivel: Serviciile ruse de informații și-au intensificat campania de sabotaj în Europa

Germania va fi inima Europei / pexels, aliaksei lepik
Germania va fi inima Europei / pexels, aliaksei lepik

Războiul hibrid dus de Federația Rusă a crescut în intensitate, remarcă The New York Times, structurile coordonate de serviciile de informați rusești încercând tot mai des să destabilizeze statele europene.

Serviciile ruse de informații au devenit recent din ce în ce mai active în desfășurarea de operațiuni minore de sabotaj în Europa, precum incendierea sau tentativa de incendiere, scrie The New York Times, citând surse din serviciile de informații americane.

Deși astfel de incidente par întâmplătoare, ele urmăresc să creeze aparența unei presupuse nemulțumiri în creștere în Europa față de sprijinul pentru Ucraina și au drept scop crearea de obstacole în calea furnizării de arme armatei ucrainene, cred interlocutorii publicației.

Exemple de astfel de sabotaj includ incendierea unui depozit din Marea Britanie, a unei fabrici de vopsele din Polonia, a unei clădiri în Letonia și a unui magazin IKEA în Lituania. Agențiile de informații europene și americane, scrie NYT, consideră că vorbim de o campanie coordonată, în spatele căreia stă Direcția Principală de Informații a Armatei ruse (GRU).

Un astfel de sabotaj, potrivit surselor publicației, ar putea avea ca scop, printre altele, să forțeze țările europene să crească securitatea întregului lanț de aprovizionare cu arme, crescând astfel costurile și încetinind ritmul acordării asistenței militare Ucrainei.

Creșterea numărului de atacuri de sabotaj, despre care se crede că se află în spatele serviciilor de informații rusești, scrie NYT, va fi discutată la o întâlnire a reprezentanților țărilor membre NATO cu șeful Serviciului de Informații Național al SUA, care este programată pentru iunie.

Autorităţile poloneze au anunţat reţinerea suspecţilor de implicare în sabotaj ordonat de serviciile speciale ruse în luna mai.

De asemenea, în februarie, autoritățile estone au reținut 10 persoane suspectate că ar fi participat la o „operațiune hibridă” a serviciilor de informații ruse din țară.

Marea Britanie crede că incendiul de la unul dintre depozitele din Londra, care a avut loc în martie, a fost comandat de serviciile ruse de informații. Patru persoane au fost reținute în legătură cu incendierea, una dintre ele fiind acuzată de asistarea informațiilor străine.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel