După mai multe încercări rușii au lansat Bulava (Video). Submarinul Imperator Alexander III a lansat din imersiune o rachetă balistică intercontinentală Bulava

Ionel Copcea |
Data publicării:
Kazan, primul submarin al clasei Borey-A, Proiect 885M. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Kazan, primul submarin al clasei Borey-A, Proiect 885M. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 05.11.2023, că noul submarin nuclear strategic Imperator Alexander III - “Împăratul Alexandru al III-lea” a efectuat o lansare, cu succes, a unei rachete balistice intercontinentale de tip Bulava din Marea Albă. 

“În cadrul etapei finale a programului de teste de stat, noul submarin cu propulsie nucleară purtător de rachete strategice Împăratul Alexandru al treilea a lansat, cu succes, o rachetă balistică intercontinentală de tip Bulava din Marea Albă asupra unei ținte din Poligonul Kura (Peninsula Kamchatka)”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului, preluat de agenția Interfax.

“Lansarea rachetei a fost efectuată în regim normal, din imersiune. Focoasele rachetei au ajuns în zona desemnată, la ora stabilită”, au precizat reprezentanții ministerului.

În luna martie 2023, comandantul-șef al Forțelor Navale ale Federației Ruse, amiral Nikolai Evmenov, a anunțat că submarinul nuclear strategic “Împăratul Alexandru al treilea” va efectua testele de stat în cursul acestui an.

După cum au declarat reprezentanții militari ruși, seria de submarine nucleare strategice de generația a patra de tip Borey și Borey-A va deveni baza componentei navale a Forțelor Nucleare Strategice pentru următoarele decenii.

Potrivit datelor oficiale, racheta balistică intercontinentală cu bazare navală R-30 (3M30) Bulava (RSM-56 pentru utilizare în tratatele internaționale, SS-NX-30 în clasificare NATO) este o rachetă rusească cu combustibil solid, în trei trepte, destinată pentru înzestrarea submarinelor nucleare strategice din clasa Borey. Aceasta include o ogivă multiplă, cu mai multe unități nucleare hipersonice, cu dirijare individuală.

Racheta Bulava va sta la baza grupării Forțelor Nucleare Strategice ale Federației Ruse până în perioada 2040-2045.

Pe 16 octombrie 2023, Flota rusă din Oceanul Pacific a anunțat faptul că noul submarin nuclear strategic Generalissimus Suvorov din clasa Borey-A a sosit la baza de submarine din Vilyuchinsk din Peninsula Kamchatka. Echipajul submarinului a finalizat tranziția interflote de-a lungul rutei maritime de nord. Acesta a plecat de la Flota de Nord în luna august a acestui an.

 

Rusia a efectuat mai multe teste nereușite cu rachete nucleare de tip Yars și Bulava

 

Comentariul autorului: Anterior, pe rețelele de socializare au apărut o serie de informații, care citează surse din serviciile speciale ucrainene, potrivit cărora, în ultima perioadă, Rusia a efectuat mai multe teste nereușite cu rachete nucleare de tip Yars și Bulava. 

Astfel, pe 01 noiembrie 2023, Trupele de Rachete cu Destinație Strategică ar fi lansat o rachetă balistică intercontinentală de tip RS-24 Yars de pe Cosmodromul Plesețk asupra unei ținte din Poligonul Kura din Peninsula Kamchatka. Potrivit Serviciului de informații al armatei ucrainene, racheta Yars ar fi deviat de la cursul programat, așa cum s-a întâmplat și pe 25 octombrie 2023, în timpul exercițiului de comandament și stat major desfășurat în cadrul Forțelor Nucleare Strategice ale Rusiei.

De asemenea, o altă lansare a unei rachete balistice RSM-56 Bulava de la bordul unui submarin din clasa Borey a eșuat pe 25 octombrie 2023, dovedind încă o dată nefiabilitatea sistemelor de rachete strategice rusești.

În același timp, Moscova are probleme serioase și cu racheta balistică intercontinentală bazată în siloz de tip RS-28 Sarmat, care este unul dintre proiectele cheie în procesul de modernizare a Forțelor Nucleare Strategice ale Rusiei. În realitate, Sarmat este o rachetă neterminată și imperfectă.

Toate problemele de mai sus ale Forțelor Nucleare Strategice rusești ar fi rezultatul politicii de sancțiuni a lumii civilizate, corupției din Rusia și din armata rusă și al sabotajului extern. 

Trebuie precizat faptul că partea rusă nu a anunțat niciun fel de lansare nereușită a unor rachete balistice intercontinentale. Potrivit reprezentanților Ministerului rus al Apărării, în timpul exercițiului din 25 octombrie, au fost lansate, cu succes, o rachetă de tip Yars (cu bazare terestră) și una de tip Sineva (cu bazare navală). 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel