După ce s-a făcut de râs în conflictul cu Ucraina, Flota rusă din Marea Neagră va primi trei fregate cu rachete Zircon

Ionel Copcea |
Data publicării:
Amiral Gorshkov, proiect 22350. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Amiral Gorshkov, proiect 22350. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Cotidianul rus Izvestia a informat, în ediția din 25.08.2022, că sunt în curs de finalizare planurile de construire a ultimelor două fregate Proiect 22350, care vor fi dotate cu rachete hipersonice Zircon și sunt destinate Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN).

Potrivit surselor publicației ruse, fregatele a noua și a zecea din seria “amiralilor”, a căror construire va începe în acest an, vor primi un nou sistem de radiolocație, precum și mijloace noi de apărare antiaeriană. De asemenea, va fi perfecționat și sistemul navelor de apărare împotriva submarinelor.

După cum apreciază specialiștii militari ruși, toate aceste îmbunătățiri au ca scop apărarea eficientă împotriva mijloacelor de atac de perspectivă ale adversarului și garantarea posibilității echipajului de a lansa rachetele hipersonice Zircon.

 

Se estimează că până în anul 2028 ambele nave dotate cu rachete Zircon vor face parte din compunerea FRMN

 

Se estimează faptul că, până în anul 2028, ambele nave vor face parte din compunerea FRMN. Cea de-a zecea navă Proiect 22350 a primit denumirea Amiral Vysotsky, în onoarea fostului comandant al Forțelor Navale din perioada 2007-2012, care a decedat în cursul anului trecut.

Fregatele Proiect 22350 vor fi primele platforme purtătoare de rachete hipersonice Zircon. De altfel, fregata Amiral Goshkov a Flotei de Nord, prima navă Proiect 22350 a asigurat testarea rachetelor, efectuând peste 10 lansări din Marea Barents și Marea Albă.

Pe 20 august, ministrul rus al apărării, general de armată Serghei Șoigu, a anunțat începerea producerii în serie a noilor rachete. “Practic, racheta hipersonică Zircon a fost introdusă în dotarea Forțelor Navale. În acest an, va fi finalizată și documentația necesară”, a precizat ministrul.

Potrivit reprezentanților militari ruși, noile rachete hipersonice Zircon vor avea o bătaie de peste 1.000 de kilometri și vor putea atinge o viteză de aproximativ nouă Mach. Acestea sunt capabile să manevreze în straturile dense ale atmosferei. Datorită acestor caracteristici, rachetele nu pot fi interceptate nici de cele mai moderne sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă. În plus, racheta este unificată și poate lovi atât ținte navale, cât și ținte terestre.

În luna februarie 2022, surse din cadrul Ministerului rus al Apărării au declarat pentru Izvestia că, în mod oficial, prima navă dotată din construcție cu noile rachete hipersonice Zircon va fi Amiral Golovko, a treia din serie, care va fi predată Flotei de Nord în luna decembrie a acestui an. 

Construcția fregatelor Proiect 22350 a început în anul 2006. Prima navă de acest tip, Amiral Gorshkov, a fost predată Flotei de Nord în anul 2018, iar cea de-a doua, Amiral Kasatonov, în luna iulie 2021.

Pe lângă cea de-a treia fregată, Amiral Golovko, se mai află în stadiu final de construire și fregata a patra, Amiral Isakov. De asemenea, în construcție de află și fregatele cinci și șase, Amiral Chichagov și Amiral Amelko. În anul 2020, a început și construirea fregatelor Amiral Spiridonov și Amiral Yumashev.

 

Fregatele Proiect 22350 vor înlocui în cadrul Forțelor Navale ale Federației Ruse distrugătoarele Proiect 1155

 

Fregatele Proiect 22350 vor înlocui în cadrul Forțelor Navale ale Federației Ruse distrugătoarele Proiect 1155, care au fost construite în perioada sovietică. Acestea vor putea să lanseze atât rachete de croazieră Kalibr, cât și rachete hipersonice Zircon. Trebuie precizat faptul că este vorba despre o serie de fregate de generație nouă, dotate cu sisteme moderne de apărare antiaeriană. Acestea vor completa forțele de suprafață ale Flotei de Nord, Flotei din Oceanul Pacific și Flotei din Marea Neagră.

Comentariul autorului: Potrivit informațiilor disponibile din surse publice, cele 10 fregate Proiect 22350 vor fi repartizate astfel: patru pentru Flota de Nord și câte trei pentru Flota din Oceanul Pacific și Flota din Marea Neagră.

Se estimează că prima navă de acest tip, cea de-a șaptea din serie, Amiral Spiridonov, va fi introdusă în dotarea Flotei din Marea Neagră la sfârșitul anului 2026. Ultimele două fregate, a noua și a zecea, vor fi livrate, de asemenea, Flotei din Marea Neagră în lunile decembrie 2027 și decembrie 2028.

Primele patru fregate Proiect 22350 dispun de două instalații de lansare cu câte opt celule fiecare, fiind capabile să lanseze 16 rachete de croazieră Kalibr sau Onyks și în scurt timp și rachete hipersonice Zircon. Începând cu cea de-a cincea navă din serie, acestea vor dispune de 32 de rachete.

După seria de zece fregate Proiect 22350, conducerea Forțelor Navale va achiziționa o nouă serie de fregate modernizate Proiect 22350M. Acestea vor putea să poarte la bord 64 de rachete hipersonice Zircon, dar și 128 de rachete antiaeriene cu rază scurtă de acțiune sau 32 de rachete cu rază medie și lungă de acțiune.  

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel