După ce a vândut Marocului 13 drone "Bayraktar TB2", Turcia convine să livreze Algeriei 10 UAV-uri "Anka-S"

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Algeria a ales, în cele din urmă, după luni de tratative, să cumpere 10 drone Anka-S, care sunt realizate de compania de stat Turkish Aerospace Inc, au declarat surse familiare cu negocierile.

În timpul negocierilor, Algeria a inspectat toate dronele de luptă turcești disponibile. Discuțiile au progresat cu ajutorul ambasadorului turc la Alger, Mahinur Ozdemir, vorbitor de limbă franceză, care are un canal direct de comunicare cu președintele Recep Tayyip Erdoğan pe probleme urgente.

Anka-S este un vehicul aerian fără pilot de anduranță mare și altitudine medie, care poate zbura timp de 30 de ore fără oprire. Datorită conexiunii sale la satelit, Anka-S poate acoperi o suprafață mult mai mare decât alte opțiuni, ceea ce îl face util în locuri precum Africa de Nord, cu mii de mile de deșert.

Sursele au menționat că acordul a fost finalizat săptămâna trecută, iar Algeria urmează să îl aprobe oficial în viitorul apropiat. 

În septembrie 2021, Marocul a primit prima dintre cele treisprezece drone armate achiziționate cu 70 de milioane de dolari de la compania privată turcă Baykar.

Algerul nu și-a ascuns furia când un Bayraktar TB2 cumpărat de Maroc a fost suspectat că a ucis trei algerieni în noiembrie 2021 în apropiere de orașul Bir Lahlou din Sahara de Vest. Turcia s-a oferit, prin urmare, să vândă drone și Algeriei, având în vedere că Ankara are relații de prietenie de lungă durată cu fiecare dintre cele două țări.

Rabatul are totuși o relație dubioasă cu Ankara, considerând Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), aflat la guvernare, drept o forță islamistă care a găsit rezonanță în Maroc când partidul marocan omonim a fost la guvernare din 2011 până în 2021.

Noul executiv marocan nu ezită să critice Ankara prin intermediul presei atunci când Turcia nu este de acord cu Arabia Saudită.

Relațiile dintre Algeria și Maroc sunt la cel mai scăzut nivel. Algerul a întrerupt toate legăturile diplomatice cu Rabatul în 2021, denunțând "acte ostile".

Algeria sprijină Frontul Polisario în lupta sa pentru independența Saharei de Vest, care a escaladat în conflict în noiembrie 2020, după aproape 30 de ani de încetare a focului.

Acuzat că a spart telefoanele reprezentanților algerieni cu programul spion israelian Pegasus, Marocul își exprimă și sprijinul pentru o mișcare separatistă din Algeria, Mișcarea pentru Autodeterminarea Kabyliei (MAK).

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel