După ce a pierdut 25% din flota de Ka-52 în Ucraina, Rusia aruncă tot mai des în luptă versiunea Ka-52M cu rachete cu rază de aproape 15 km

Ionel Copcea |
Data publicării:
Elicoptere de atac rusești de tip Ka-52 marcate cu semnul invadării Ucrainei. Foto: Ministerul Apărării din Rusia
Elicoptere de atac rusești de tip Ka-52 marcate cu semnul invadării Ucrainei. Foto: Ministerul Apărării din Rusia

Agenția de presă rusă RIA Novosti a informat, pe 11.01.2023, citând o sursă militară, că elicopterele de atac modernizate de tip Ka-52M au început să fie întrebuințate în zona „operației militare speciale” din Ucraina. Anterior, Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au primit în dotare prima escadrilă înzestrată cu astfel de aparate de zbor.

După cum a precizat sursa citată, Aviația Forțelor Terestre a început să folosească în mod activ noile elicoptere Ka-52M modernizate în zona „operației militare speciale”.

Potrivit rușilor, acestea au o gamă extinsă de arme, inclusiv rachete “Produs 305”, care permit lovirea inamicului la o distanță de 14,5 kilometri. Noile elicoptere sunt capabile să distrugă atât vehicule blindate, cât și forța vie a adversarului, fără să intre în zona de acoperire a apărării aeriene ucrainene.

Amintim că în luna octombrie a anului trecut, într-o nouă evaluare a pierderilor ruse, efectuată de Ministerul britanic al Apărării, se arată că armata rusă a pierdut o mare parte din flota sa de elicoptere de atac avansate Ka-52. 

„Au fost cel puțin 23 de pierderi verificate de elicoptere rusești de atac Ka-52 Alligator de la începutul invaziei din Ucraina. Acestea reprezintă peste 25% din flota de 90 de aparate Ka-52 aflate în serviciul Forțelor Aerocosmice ruse și aproape jumătate din pierderile totale de elicoptere ale Rusiei în Ucraina”, au evaluat serviciile de informații militare britanice la vremea respectivă.

Versiunea elicopterului de atac Ka-52M a fost dezvoltată ținând cont de funcționarea elicopterelor Ka-52 în Siria, precum și de propunerile personalului navigant și tehnic participant la lupte. Spre deosebire de predecesorul său, elicopterul Ka-52M modernizat a primit noi sisteme la bord: de navigație, ochire, conducerea focului și comunicații, precum și un nou radar, blindaj și un sistem de apărare aeriană.

În același timp, aparatul a păstrat vechea structură a elicopterului, dar a primit rezervoare suplimentare de combustibil. Armamentul din dotarea elicopterului Ka-52M este unificat cu cea a Mi-28NM Night Hunter.

 

Rușii au anunțat că vor intra în dotarea Armatei 30 de elicoptere de atac Ka-52M

 

2. Elicopter ... (ka-52-rusia_18764000.jpg)

Elicopter Ka-52 rusesc. Foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă

Anterior, s-a informat că, în baza unui prim contract, Forțele Aerospațiale ale Federației Ruse vor primi în dotare 30 de elicoptere de atac Ka-52M, în două loturi de 15 aparate: primul la sfârșitul anului 2022, iar al doilea în 2023. În total, este planificată achiziționarea a peste o sută de elicoptere noi de acest tip.

Comentariul autorului: În luna septembrie 2022, reprezentanții ruși au anunțat testarea cu succes a elicopterelor Ka-52M pe teritoriul ucrainean. 

Potrivit acestora, elicopterul Ka-52M are capabilități de lucru centrate pe rețea și poate să lucreze împreună cu vehicule aeriene fără pilot și să interacționeze cu alte elicoptere și avioane.

În luna noiembrie 2022, directorul general al Centrului de Cercetare IRT, Nikolai Lvov, a declarat, într-un interviu acordat agenției TASS, că elicopterul Ka-52M este prima aeronavă care a primit un sistem de monitorizare a stării structurilor. Același sistem urmează să fie adaptat pentru utilizare pe avioanele militare de perspectivă.

CITEȘTE ȘI: De ce elicopterele rusești sunt doborâte pe bandă rulantă în Ucraina. Rusia a pierdut 25% din flota celebrelor Ka-52 Aligator

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel