După ce a desființat unitățile de tancuri, Infanteria Marină a SUA vrea să renunțe și la „zeul războiului” – artileria

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Anul trecut, Infanteria Marină a SUA a definitivat retragerea din înzestrare a blindatelor grele – tancuri principale de luptă în limbajul militarilor americani. Procesul face parte din planul de transformare a Corpului de Infanterie Marină într-unul mai suplu adaptat unei confruntări din anii 2030. Acest plan este numit ”Marine Corps Force Design 2030”. A fost lansat în martie 2020, iar în ultima sa revizuire din mai 2022, se prevede renunțarea, se pare, chiar la artileria clasică bazată pe tunuri și obuziere.

Mai mulți ofițeri generali pensionați, cu experiență de luptă, nu sunt de acord cu ideile actualului comandant al Corpului de Infanterie Marină, generalul David Berger, în ceea ce privește viitoarea înzestrare a Corpului și modul în care se va derula confruntarea armată cu potențialii adversari.

Generalul-locotenent (în retragere) William M. „Bill” Keys, comandantul Diviziei 2 Infanterie Marină în operația ”Furtuna Deșertului” din 1991, trage un semnal de alarmă asupra pericolului reprezentat de eliminarea structurilor de artilerie clasică din unitățile și marile unități de infanterie marină.

În continuare vom reda integral opinia generalului-locotenent William Keys (publicată de Defense News miercuri – 22 iunie având titlul ”Artileria Infanteriei Marine - nu este prea târziu pentru a o salva”), care a luptat în războiul din Vietnam și a condus Divizia 2 Infanterie Marină în operația ”Furtuna în Deșert” din 1991. Referindu-se la prestația lui William Keys în cadrul ”Desert Storm”, generalul Norman Schwarzkopf a declarat: „Divizia 2 Infanterie Marină … ce pot să spun? Pur și simplu genial!”.

 

„Dumnezeu luptă de partea celei mai bune artilerii”

 

Napoleon Bonaparte: „Dumnezeu luptă de partea celei mai bune artilerii”, precizează William Keys la începutul articolului.

Prietenii mei artileriști cred, fără îndoială, că Dumnezeu a fost întotdeauna de partea celor care au o artilerie superioară.

Sunt de acord, totuși, că, chiar și într-o epocă a letalității în creștere și a identificării țintelor pe câmpul de luptă modern, artileria cu tun rămâne o componentă esențială a operațiilor eficiente de arme  combinate.

Marine Corps Force Design 2030 (nota autorului – Proiectul Forței de Infanterie Marină 2030) pare să ignore acest fapt și există o ironie tristă în cadrul Infanteriei Marine care trimite „excesul” de artilerie cu tun pentru luptele din Ucraina, în timp ce retrage o mare parte din artileria tradițională cu tuburi (tunuri și obuziere – nota autorului).

Experiența mea personală include utilizarea eficientă a artileriei cu tun în operația ”Desert Storm” și am spus de multe ori că supraviețuirea în cele două tururi ale mele în Vietnam este în multe feluri atribuită sprijinului eficient de artilerie în timp util.

Când sunt întrebați despre Ucraina, avem ofițeri generali în serviciu, care spun că nu ne vom lupta niciodată în acel mediu. Este trist să reflectăm asupra celor care cred că au o viziune atât de clară asupra viitorului.

Mă număr printre marea majoritate a ofițerilor generali superiori pensionați profund preocupați de planurile actualului comandant (generalul David Berger - nota autorului) de a restructura prin crearea unui Corp de Infanterie Marină, în mare parte specific unui anumit teatru (de acțiuni militare - nota autorului).

Cu toții acceptăm China ca amenințare de ritm. Cu toate acestea, nu credem că fixația noastră pe  dependența de timp în organizarea sarcinilor pentru cerințele misiunii sau dezintegrarea structurii noastre de forță este cel mai bine pentru Corpul de Infanterie Marină, comandanții de teatru sau națiune.

Poziția comandantului (generalul David Berger, comandantul Corpului de Infanterie Marină - nota autorului), conform căreia Forța 2030 poate fi eficientă în mai multe teatre este o poveste  - o declarație nefondată, care cere o analiză independentă, calificată și neutră, cu mai multă contribuție a comandantului componentei (generalul David Berger – nota autorului), decât s-a prezentat inițial.

Aș adăuga că ofițerii de infanterie ar trebui să joace un rol cheie în determinarea specificului cerințelor cu care celelalte arme să sprijine. Comandantul (generalul David Berger – nota autorului) ar trebui să caute contribuția celor care au luptat și au condus împotriva unor formațiuni mari de adversari bine antrenați și echipați.

Blindatele, mijloacele de geniu și alte bunuri necesare pot dispărea pentru totdeauna de pe câmpurile de luptă viitoare ale infanteriștilor marini, dar nu este prea târziu pentru o corectare a cursului artileriei.

Apreciez că revizuirea în curs (a Force Design 2030 – nota autorului) în ceea ce privește artileria este una modestă și reținută. Revizuirile minore ale planului Force Design 2030 pe care le-am văzut sunt insuficiente, doar ajustări marginale.

 

Nevoia unor lovituri eficiente de rază lungă cu rachete inclusiv MLRS

 

De asemenea, apreciez nevoia unor lovituri eficiente de rază lungă cu rachetele (inclusiv rachete de putere mai mică precum cele folosite de MLRS – nota autorului). Acest sprijin pare să exemplifice o versiune modernă a ceea ce am abordat de mult timp privind angajarea de la un eșalon superior a sprijinului  de artilerie conjugat cu sprijinul aerian.

Acestea fiind spuse, loviturile cu rachete (inclusiv rachete de putere mai mică precum cele folosite de MLRS – nota autorului), așa cum sunt preconizate în conceptul de lanț de insule interioare din Force Design 2030, cer răspunsuri la întrebări importante, cum ar fi presupunerile incorecte legate de mobilitate, supraviețuire și sprijin din partea Forțelor Navale. Desfășurarea și repoziționarea cu ajutorul „conectorilor” (nave de război amfibie ușoare sau LAW – nota autorului) neprotejați (cu viteze – nota autorului) de 14 noduri, atunci când sunt mai bine definite, vor fi considerate nu numai că nu corespund sarcinii în cauză, dar nu sunt accesibile atunci când sunt impuse cerințe noi evidente.

Mai important, în timp ce Corpul de Infanterie Marină este lăudat pentru că a întâlnit în mod creativ viitorul apropiat, o analiză mai strictă ar dezvălui, în mod clar, că Forțele Navale, Terestre și Aeriene oferă alternative letale, eficiente și, cel mai important, alternative de supraviețuire. Aș adăuga că ar trebui să cerem detalii despre „ratele de foc” așteptate și costurile asociate, poate într-un mediu clasificat.

 

Reorganizarea artileriei este doar una dintre multele preocupări

 

Sper că leadership-ul Infanteriei Marinei, actual și proiectat, se poate adapta pentru a accepta, într-adevăr binevenite, contribuțiile celor cu o viață de experiență variată și valoroasă. Miza pentru Corpul de Infanterie Marină și națiune într-o lume din ce în ce mai periculoasă cere să ne unim într-un dialog deschis, sincer și bazat pe experiență.

Le mulțumesc următorilor ofițeri generali de artilerie pensionați pentru contribuția și sprijinul lor în acest material: generalii-maiori Ron Richard, Pat Howard și Les Palm; și generalilor de brigadă Jerry McAbee și Mike Hayes.

Important, deplângem cu toții recenta trecere în neființă a dragului nostru prieten și ofițer excepțional de  artilerie din Infanteria Marină, generalul Butch Neal – special din toate punctele de vedere.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel