După Arabia Saudită, și Emiratele Arabe Unite încearcă refacerea relațiilor cu Iranul

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Anwar Gargash, înalt consilier diplomatic al președintelui Emiratelor Arabe Unite (EAU) și fost ministru de stat pentru afaceri externe, a declarat, pe 30 noiembrie, că o delegație a țării sale se va deplasa în curând în Iran pentru a "deschide o nouă pagină" în relațiile dintre Teheran și Abu Dhabi.

Gargash a avut o întrevedere, calificată drept "neobișnuită", cu ministrul adjunct de externe al Iranului pentru afaceri politice, Ali Bagheri Kani, care în prezent conduce delegația iraniană la masa de negocieri de la Viena pe tema Acordului nuclear din 2015.

Discuțiile de săptămâna trecută au fost caracterizate de tonuri amicale, iar participanții, inclusiv succesorul lui Gargash, Khalifa Shaheen, "au subliniat importanța consolidării relațiilor pe baza principiilor bunei vecinătăți [...] și au convenit să deschidă un nou capitol al acestora", după cum a scris diplomatul iranian pe contul său de Twitter.

Semnalele de apropiere nu vor înlătura îngrijorarea față de politica iraniană

EAU, deși conștiente și preocupate de activitățile desfășurate de Iran în regiunea Orientului Mijlociu, pare să fie dispuse să îmbunătățească relațiile cu acesta, după ce Iranul a recunoscut necesitatea  de a reconstrui legăturile cu țările din Golf. Acest lucru a fost demonstrat și de apropierea din ultimele luni de Riad și începerea așa-ziselor "discuții exploratorii".

Cu toate acestea, Gargash a subliniat că, chiar dacă discuțiile cu Iranul vor da rezultate pozitive, acestea "nu vor rezolva toate preocupările legate de politica Teheranului". Consilierul a declarat că dialogul și cooperarea economică fac parte din măsurile care vizează refacerea încrederii, dar, în orice caz, acest lucru va dura.

La fel ca Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite s-au aflat adesea de partea opusă a Iranului într-o serie de conflicte regionale, în primul rând cele sirian și yemenit. În acest sens, Abu Dhabiul este membru al coaliției internaționale condusă de Riad care, pe 26 martie 2015, a intervenit în conflictul civil din Yemen pentru a sprijini armata proguvernamentală și președintele Rabbo Mansour Hadi.

La rândul său, Teheranul continuă și astăzi să sprijine milițiile rebele șiite Houthi. Războiul continuu din Yemen este o sursă majoră de îngrijorare pentru Riad și Abu Dhabi cu privire la comportamentul Iranului. În acest sens, Emiratele Arabe Unite și-au arătat adesea solidaritatea cu aliatul său saudit în fața atacurilor, atribuite rebelilor Houthi, împotriva petrolierelor din largul Golfului și asupra infrastructurilor energetice saudite.

În același timp, Iranul a fost foarte critic față de Acordurile Avraamice, semnate la 15 septembrie 2020 de Israel și unele țări arabe, inclusiv Emiratele Arabe Unite, care au dus la normalizarea relațiilor diplomatice. Cu toate acestea, în pofida diferențelor dintre ele și a ruperii relațiilor dintre Teheran și Riad, în ianuarie 2016, Iranul și Emiratele Arabe Unite au menținut relații diplomatice. Aceasta ar deriva dintr-o "diplomație colectivă" multilaterală promovată de prințul moștenitor, Mohammad bin Zayed, al cărui scop este dezamorsarea tensiunilor dintre statele din Orientul Mijlociu și Golf.

Vizita lui Kani în Emiratele Arabe Unite a fost efectuată la câteva zile după reluarea discuțiilor nucleare, care vizează restabilirea Planului de acțiune cuprinzător comun (JCPOA), semnat în 2015.

În acest sens, în 2018, Abu Dhabi a susținut decizia de șefului Casei Albe de atunci, Donald Trump, să retragă Statele Unite din acord. În general, statele din Golf au criticat adesea pactul, considerându-l ineficient în zădărnicirea programului iranian de rachete și sprijinul Teheranului pentru grupuri precum Houthi din Yemen și Hezbollah din Liban.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel