Dronele americane dislocate în Italia continuă să scaneze zonele de interes. Misiuni simultane de cercetare au fost efectuate în Marea Neagră și în Marea Mediterană

Ionel Copcea |
Data publicării:
 RQ-4B Global Hawk, sursă foto: NATO
RQ-4B Global Hawk, sursă foto: NATO

Potrivit site-ului Itamilradar.com, în ultimele 24 de ore, de la Baza Aeriană Sigonella, care este o bază militară strategică a NATO din Sicilia (Italia), au fost lansate două misiuni distincte efectuate de Forțele Aeriene și Forțele Navale ale SUA. Operațiunile recente evidențiază rolurile diferențiate și zonele de interes pentru aceste sisteme aeriene avansate fără pilot.

Astfel, în dimineața zilei de 27 mai, o dronă de cercetare strategică de tip Northrop Grumman RQ-4B, cu numărul de înregistrare 09-2039 și indicativul radio FORTE10, a finalizat o misiune de supraveghere deasupra Mării Negre, revenind în siguranță la Sigonnela. RQ-4B este un vehicul aerian fără pilot de înaltă altitudine, fiind renumit pentru raza de acțiune extinsă și capacitățile avansate de supraveghere. Această misiune se înscrie într-un context mai larg, deoarece dronele Forțelor Aeriene ale SUA au fost însărcinate să monitorizeze din ce în ce mai des Regiunea Mării Negre.

În paralel, o dronă de cercetare Northrop Grumman MQ-4C aparținând Forțelor Navale americane, cu numărul de înregistrare 169659 și indicativul radio BLACKCAT5, și-a desfășurat propria misiune deasupra Mării Mediterane, concentrându-se pe zonele din apropiere de Tripoli și din estul Libiei. Aparatul de zbor fără pilot MQ-4C, proiectat pentru patrulare maritimă, este echipat cu senzori adaptați pentru supraveghere maritimă, inclusiv radar cu deschidere sintetică și senzori electro-optici/infraroșii.

Marea Mediterană, cu liniile sale maritime semnificative și punctele strategice, este o zonă critică pentru operațiunile navale. Misiunile MQ-4C sunt cruciale pentru menținerea conștientizării situației, sprijinirea operațiunilor navale și îmbunătățirea securității maritime în regiunile în care instabilitatea și activitățile ilicite, cum ar fi contrabanda și mișcările maritime neautorizate, sunt predominante.

În ultima perioadă, s-a concretizat un model operațional notabil: în timp ce dronele Forțelor Aeriene ale SUA se concentrează, în primul rând, pe Marea Neagră, dronele Forțelor Navale americane evoluează deasupra Mării Mediterane. Această diviziune a activităților permite o atenție specializată și alocarea optimă a resurselor, sporind eficacitatea eforturilor de supraveghere și recunoaștere ale SUA.

Separarea teatrelor operaționale între dronele Forțelor Aeriene și Forțelor Navale ale SUA subliniază importanța strategică a ambelor regiuni. Marea Neagră rămâne o zonă critică pentru monitorizarea activităților și mișcărilor legate de conflictul aflat în desfășurare în Europa de Est. Pe de altă parte, Marea Mediterană este vitală pentru menținerea securității rutelor de transport maritime, sprijinirea operațiunilor NATO și abordarea amenințărilor regionale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel