Două nave de război canadiene au pătruns în Strâmtoarea Taiwan

S.I. Catalin |
Data publicării:

Două nave de război canadiene au pătruns în Strâmtoarea Taiwan, pentru prima oară de la începutul crizei diplomatice fără precedent dintre Ottawa şi Beijing, au anunţat joi, separat, ministerele apărării din Canada şi Taiwan, transmite AFP.

 
 

Cele două nave au pătruns marţi în Strâmtoarea ce desparte China de Taiwan, insulă revendicată de Beijing, în cadrul unei operaţiuni de "libertate a navigaţiei", potrivit unui comunicat al ministerului apărării din Taiwan.

Ministerul canadian al apărării a minimalizat importanţa acestei "treceri prin Strâmtoarea Taiwan", cunoscută şi sub denumirea de Strâmtoarea Formosa, şi a subliniat în comunicatul său că nu trebuie percepută ca pe "o luare de poziţie" anume din partea Canadei.

Fregata NCSM Regina şi nava de aprovizionare Asterix au făcut escală în golful Cam Ranh din Vietnam înainte de a se îndrepta spre nord-estul Asiei, în cadrul unei operaţiuni internaţionale vizând combaterea încălcării de către Coreea de Nord a sancţiunilor impuse la adresa sa de către Consiliul de Securitate al ONU, conform comunicatului de la Ottawa.

"Itinerariul cel mai practic între golful Cam Ranh şi Asia de nord-est este traversarea Strâmtorii Taiwan", a explicat ministerul canadian.

În aprilie, China a interceptat o navă de război franceză în Strâmtoarea Taiwan, considerată de Beijing ca făcând parte din apele sale teritoriale. Două luni mai târziu, autorităţile chineze au protestat împotriva trecerii unui vas american prin strâmtoare, denunţând o "provocare".

Relaţiile dintre China şi Canada sunt la cel mai scăzut nivel de la arestarea pe 1 decembrie, la Vancouver, a directoarei financiare a companiei Huawei, Meng Wanzhou, la cererea autorităţilor americane, care solicită extrădarea sa.

La zece zile de la acest incident, China a arestat doi canadieni, pe fostul diplomat Michael Kovrig şi pe consultantul Michael Spavor, sub bănuiala de spionaj. Ulterior, alţi doi canadieni au fost condamnaţi la moarte după ce au fost găsiţi vinovaţi de trafic de droguri.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel