Două fregate rusești cu rachete de croazieră sunt staționate lângă Insula Șerpilor

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Forțele ruse țin în apropierea Insulei Șerpilor două fregate care au la bord rachete de croazieră de tip Kalibr pregătite pentru atac, a informat în această dimineață publicația ucraineană Dumskaya.

De asemenea, dispozitivul de luptă rusesc de pe insulă a fost consolidat, în prezent fiind constituit din tunuri antiaeriene, aruncătoare de proiectile reactive (MLRS) și mijloace de război electronic.

Potrivit Comandamentului Operativ Sud al Forțelor Terestre ucrainene, prezența unor astfel de arme reprezintă o amenințare pentru întreaga coastă a regiunii Odessa și indică intenția inamicului de a-și proteja navele proprii.

„Deși nu există semne de pregătire a unei operații de debarcare, încercările de apropiere și debarcare a grupurilor mici de cercetare-diversiune pe litoral / gura Dunării sau bombardarea zonelor de coastă nu sunt excluse”, a adăugat comandamentul.

Comentariul autorului: Insula Șerpilor se află la 37 km est de gura de vărsare în Marea Neagră a Brațului Chilia și la 135 km S-SV de Odessa.

Dispunerea de tehnică de luptă pe insulă nu este o soluție prea fericită, deoarece are o suprafață foarte mică - 0,17 kmp (170.000 mp), fapt ce facilitează identificarea cu ușurință a pozițiilor mijloacelor militare. Singurele posibilități de protecție împotriva atacurilor cu rachete sunt mijloacele antiaeriene, dar forțele ruse au pierdut crucișătorul ”Moscova” pe mâna sistemelor S-300, iar pe Insula Șerpilor au pierdut inclusiv sisteme antiaeriene, care nu au reușit să riposteze împotriva aviației ucrainene cu sau fără pilot.

În plus, Insula Șerpilor se află și în raza de acțiune a MLRS din clasele Uragan și Smerch ucrainene, iar peste câteva săptămâni în cea a MLRS HIMARS care vor fi trimise de SUA. În aceste condiții, forțele ruse s-ar putea să dețină la gurile Dunării mai degrabă un cimitir decât o poziție strategică.

Ar mai fi de menționat că rachetele antinavă Harpoon (cu o rază maximă de acțiune de 280 de km, care au fost primite din partea Danemarcei) împreună rachetele Neptun ale Kievului vor face nord-vestul Mării Negre inaccesibil pentru navele rusești. Posibil, ca la sud de Insula Șerpilor să fie de fapt cea mai protejată poziție pentru fregatele rusești. Paradoxal, după aceste modificări în arhitectura de apărare navală ucraineană, aeronavele rusești să aibă o misiune mai ușoară decât navele de luptă.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel