DONALD TRUMP A FOST ACHITAT - Senatul SUA, vot covârșitor în procedura de destituire

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Donald Trump, președintele Statelor Unite ale Americii, sursă foto: The White House Facebook
Donald Trump, președintele Statelor Unite ale Americii, sursă foto: The White House Facebook

Donald Trump a fost achitat de către Senatul Statelor Unite ale Americii în procesul de destituire pe care democrații l-au inițiat.

În primul cap de acuzare, privind 'abuzul de putere', Trump a fost achitat cu 52 de voturi pentru achitare și 48 pentru condamnare.

Rezultatul este covârșitor, dar previzibil, în contextul în care pentru demiterea lui Trump ar fi fost necesare două treimi din cele 100 de voturi din Senatul american.

În ceea ce privește al doilea cap de acuzare, 'obstrucționarea Congresului', Trump a fost achitat  cu 53 de voturi pentru achitare și 47 pentru condamnare. 


Diferența de voturi dintre cele două capete de acuzare constă în faptul că republicanul Mitt Romney a votat pentru demiterea lui Trump în cazul acuzației de 'abuzul de putere', dar a votat pentru achitarea în 'obstrucționarea Congresului'.


Votul final a fost dat de către Senatul SUA, camera superioară a Congresului. Procedura de votare a început în jurul orei locale 16:00, ora 23:00, ora României.

S-au desfășurat două voturi, pentru fiecare cap de acuzare împotriva președintelui Donald Trump.

 

ACUZELE ÎMPOTRIVA PREȘEDINTELUI TRUMP

 

În primul rând a fost vorba despre abuz de putere. Trump a fost acuzat că a blocat un ajutor militar destinat Ucrainei, democraţii precizând că președintele a abuzat de putere în scop personal pentru a-şi mări perspectivele de realegere și a solicitat Ucrainei să-l ancheteze pentru fapte de corupție pe Hunter Biden, fiul lui Joe Biden, principalul său contracandidat.

Republicanii l-au acuzat pe Joe Biden că şi-a folosit puterea ca vicepreşedinte pentru a-şi proteja fiul, aflat în boardul companiei ucrainene de gaze naturale Burisma.

Cea de-a doua acuzație a fost obstrucționarea Congresului. Democrații l-au acuzat pe Trump că a încercat să își ascundă faptele de abuz de putere.

 

ACHITAREA LUI TRUMP A FOST PREVIZIBILĂ

 

Achitarea președintelui Trump a fost previzibilă, având în vedere că Senatul e dominat de republicani. Camera Reprezentanților, dominată de democrați, a inițiat procedura de punere sub acuzare și destituire (impeachment) a președintelui.

Dar, pentru demiterea lui Trump ar fi fost necesare două treimi din cele 100 de voturi din Senatul american. Republicanii dețin 53 de mandate, democrații 45 de mandate iar doi senatori sunt independenți. Niciunul dintre senatorii republicani nu a susținut procedura de impeachment împotriva președintelui Statelor Unite ale Americii.

Donald Trump a fost al patrulea președinte american vizat de impeachment. Senatul i-a mai achitat în trecut pe Andrew Johnson și Bill Clinton, în schimb, Richard Nixon a demisionat în urma scandalului Watergate, înainte de votul din Senat, evitând astfel să fie demis. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel