Doi "instalatori" au fost prinși la Davos cu pașapoarte diplomatice ruse

Eduard Pascu |
Data publicării:

„Înainte de întâlnirea politicienilor de frunte și a reprezentanților economiei, poliția cantonului Graubunden din Davos a reținut doi posibili spioni din Rusia”, relatează publicația elvețiană Tages-Anzeiger, transmite paginaderusia.

„Pentru spionii din Rusia, Forumul Economic Mondial (WEF) a început aparent încă din vara trecută”, notează publicația, care amintește că, în august 2019, la Davos, au fost prinși doi presupuși agenți ruși, care probabil efectuau lucrări pregătitoare pentru monitorizarea WEF, eveniment care a a început luni seară.

„Politicienii și reprezentanții de frunte ai economiilor din diferite țări se întâlnesc la Davos în această săptămână. Chiar dacă unii dintre și-au anulat vizita, nu lipsesc persoanele interesante pentru spionaj. Este în primul rând vorba despre Donald Trump și Angela Merkel. Președintele rus, care susține că nu este interesat de eveniment, și-a trimis în schimb spionii. Cel puțin acest lucru este demonstrat de incidentul care a avut loc la Davos în urmă cu cinci luni. Atunci, doi bărbați au atras atenția agențiilor de securitate. La o verificare a poliției din cantonul Graubunden, unul dintre bărbați a spus că este instalator. Însă, la fel ca și însoțitorul său, a prezentat polițiștilor un pașaport diplomatic rusesc. Polițiștior din Graubunden le-a atras atenția faptul că cei doi ”muncitori” urmau să stea trei săptămâni la Davos. O ședere scumpă pentru cineva care declară că își câștigă existența instalând țevi și reparând toalete în Rusia”, notează publicația.

 

Nu doar personalul MAE poate avea pașaport diplomatic

 

 

„Când a fost întrebat de ce cei doi au pașapoarte diplomatice, Stanislav Smirnov, ofițer de presă al ambasadei ruse la Berna, a răspuns: „Nu doar personalul MAE poate obține pașapoarte diplomatice.” Se presupune că muncitorii erau detașați pentru pregatirea programului „Casa Rusă” în timpul WEF, mai noatează jurnaliștii din Țara Cantoanelor.

Potrivit poliției elvețiene, suspecții nu au fost acreditați în calitate de diplomați, și prin urmare, nu puteau beneficia de imunitate diplomatică. Cu toate acestea, rușii au pretins drepturi speciale, iar reprezentanții Ambasadei ruse au amenințat cu consecințe diplomatice în cazul arestării celor doi.

Poliția cantonul Graubunden a luat legătura cu serviciul federal de informații. În cele din urmă, cei doi au fost eliberați. Poliția nu a putut proba nimic din planurile lor la Davos și nu i-au putut pune sub acuzare.

Surse din serviciile de informații, care cunosc cazul, sub protecția anonimatului, consideră că cei doi erau la Davos probabil pentru pregătirea operațiunii cibernetice împotriva WEF. Obiectivele lor ar putea fi nu doar delegațiile oficiale prezente la Forum dar și criticii Kremlinului, precum Bill Browder.

Davos este unul dintre puținele locuri în care mă pot confrunta direct cu guvernul rus în problema încălcărilor drepturilor omului”, a declarat Bill Browder, citat de Tages-Anzeiger. Browder spune că Rusia dorește ca el să nu mai poată participa la forumul de la Davos, dar că conducerea WEF a refuzat să-l excludă.

Vezi și: Forumul de la Davos: Trump se va întâlni cu președintele Irakului și cu Ursula von der Leyen

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel