Dogfight. Ucraina susține că un Su-35 generația 4++, cel mai promovat avion al Rusiei, ar fi fost doborât de un MiG-29

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
MiG-29 ucrainean, sursă foto: Ministerul Apărării de la Kiev
MiG-29 ucrainean, sursă foto: Ministerul Apărării de la Kiev

Rusia ar fi pierdut încă un avion Su-35 de generația 4 ++ în timpul unei bătălii aeriene care a avut loc în sudul Ucrainei, în Herson.

Anunțul a fost făcut de către Comandamentul Forțelor Aeriene ale Ucrainei. Astfel, potrivit forțelor armate ucrainene, azi, 27 mai, cu puțin timp în urmă, în jurul orei 14:00, un avion de luptă de tip MiG-29 aparținând Forțelor Aeriene Ucrainene a doborât în Herson un avion rusesc de tip Su-35.

 

Desigur, presa din Federația Rusă nu precizează nimic. Potrivit datelor prezentate de ucraineni, aceștia au doborât de la începutul invaziei peste 200 de avioane rusești.

De partea cealaltă, dacă ar fi să ne uităm pe cifrele prezentate de ruși, Ucraina nici nu ar mai trebui să aibă aviație militară. La jumătatea lunii mai Moscova a anunțat că a doborât peste 165 de avioane ucrainene, aproximativ cifra aeronavelor din dotarea Kievului.

Mai mult, Federația Rusă susține că deține controlul asupra spațiului aerian ucrainean.

Informația cu privire la doborârea azi a avionului Su-35 nu poate fi încă confirmată din surse independente. Ne așteptăm ca în următoarele ore/zile ucrainenii să prezinte și multe date.

 

Rusia nu e la prinul Su-35 Flanker pierdut în Ucraina

 

1. Su-35 Flan... (su-35-evava-doborat-rusia-ucraina_78888700.jpg)

Su-35 Flanker-E rusesc, generația 4 ++, doborât în Ucraina. Sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina

De la începutul invaziei au apărut mai mute zvonuri despre Su-35 doborâte. Există însă certitudinea că Federația Rusă a pierdut cel puțin un Su-35 Flanker-E de generația 4 ++ în Ucraina, asta după ce la începutul lunii aprilie Ministerul Apărării de la Kiev a prezentat imagini de la sol cu epava aeronavei.

Pe imagini e cât se poate de clar că discutăm despre un Su-35. Sunt primele în care epava de la sol a aeronavei ne confirmă cu certitudine doborârea unui Su-35.

Su-35 e probabil cel mai promovat produs al aviației militare ruse iar imaginile prezentate de ucraineni, dar și această nouă „ispravă” a Ucrainei, vor avea cu siguranță un impact major.

Amintim că prima țară străină care a cumpărat Su-35 e China, când a semnat un acord de 2,5 miliarde de dolari cu Rusia pentru 24 de avioane, aflate acum în serviciul Forţelor Aeriene Chineze.

Egiptul urma să devină primul client al Su-35 din zona Orientului Mijlociu, în urma semnării unui contract în 2018, (neconfirmat până în mai 2020), care cuprindea livrarea a 24/26 de avioane pentru aproximativ 3 miliarde de dolari. Din acest pachet 15 sau 16 avioane erau deja fabricate și gata de livrare.

Doar că tranzacția a căzut pentru că Statele Unite au amenințat că vor sancționa Egiptul, dacă va merge înainte cu avioanele Su-35, fiind pusă în pericol starea de operativitate a peste 200 de F-16, zeci de elicoptere AH-64 Apache și a sute de tancuri M-1 Abrams din înzestrarea trupelor egiptene, potrivit site-ului Aviacionline.

Deoarece aeronavele Su-35 au fost achitate, Egiptul a dat acordul companiei ruse United Aircraft Corporation (UAC) să revândă avioanele în numele său.

CITEȘTE ȘI: Pentru a sprijini Ucraina, Polonia a donat toate piesele de schimb și muniţia de care dispune pentru aeronavele MiG-29

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel