Urmărește emisiunea live



Documente guvernamentale şi propagandă | Marea Britaniei: Rusia a încercat să se amestece în alegerile parlamentare

S.I. Catalin |
Data publicării:

Regatul Unit a acuzat joi Rusia că a încercat să se amestece în alegerile parlamentare din 2019, achiziţionând ilegal şi difuzând online documente sensibile referitoare la proiectul de acord de liber schimb cu Statele Unite, transmite Reuters.

Ministrul britanic de externe Dominic Raab a declarat că o anchetă guvernamentală a stabilit că Moscova a încercat de mai multe ori să intervină în alegerile din decembrie anul trecut. El nu a indicat obiectivul final al tentativelor, dar a afirmat într-un comunicat că "este aproape sigur că actori ruşi au încercat să se amestece în alegerile generale din 2019 prin amplificarea online a unor documente guvernamentale achiziţionate şi dezvăluite ilicit".

"Documente guvernamentale sensibile referitoare la Acordul de Liber Schimb între Regatul Unit şi SUA au fost cumpărate ilegal înainte de alegerile generale din 2019 şi răspândite online prin platforma media socială Reddit', a precizat el, potrivit Agerpres.

Ancheta a constatat că atunci când impactul documentelor s-a dovedit redus, s-au făcut şi alte încercări de a promova pe internet materiale obţinute ilegal.

Premierul Boris Johnson a câştigat în cele din urmă alegerile la mare distanţă de contracandidatul său laburist, Jeremy Corbyn.

"Deşi nu există dovezi privind o campanie rusă cu spectru larg împotriva alegerilor generale, orice încercare de amestec în procesele noastre democratice este complet inacceptabilă", a arătat Raab, avertizând că "guvernul îşi rezervă dreptul de a reacţiona prin măsuri adecvate în viitor".

Kremlinul a dezminţit după câteva ore orice amestec în alegerile din Regatul Unit, transmite AFP. Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a respins "noile alegaţii fără nicio bază referitor la amestecul în alegerile din 2019". La rândul său, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, a condamnat "acuzaţiile vagi şi contradictorii, aproape imposibil de înţeles".

Preşedintele rus Vladimir Putin a luat în derâdere în trecut afirmaţii similiare; Rusia a mai fost suspectată şi de amestec în alegeri din Statele Unite şi Franţa. Serviciile de informaţii americane consideră că Rusia a încercat să intervină şi în alegerile prezidenţiale din SUA, din 2016, în favoarea lui Donald Trump. Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a condamnat Rusia pentru răspândirea de informaţii false despre el în timpul alegerilor din 2017.

Raab a făcut comentariile citate la numai câteva ore după ce comisia pentru informaţii şi securitate a parlamentului de la Londra a anunţat că va publica săptămâna viitoare propriul raport, aşteptat de multă vreme, despre influenţa rusă în politica britanică. Un purtător de cuvânt al premierului Johnson a susţinut că este "o inepţie" să se sugereze că declaraţia guvernului urmăreşte să abată atenţia de la raportul parlamentar.

Relaţiile Regatului Unit cu Rusia s-au înrăutăţit în cel mai înalt grad de după cel de Al Doilea Război Mondial în 2018, când Londra a acuzat Moscova de tentativa de a-l asasina pe agentul dublu Serghei Skripal, folosind un agent neurotoxic de origine sovietică pe teritoriul britanic. Rusia a respins acuzaţia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel