Discuții dificile de pace în Arabia Saudită, unde Rusia nu a fost invitată. Un singur stat a cerut prezența Rusiei la Jeddah, iar acesta nu e China

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
Ministerul de Externe al Franței via Ambasada Franței la Washington D.C.
Ministerul de Externe al Franței via Ambasada Franței la Washington D.C.

În perioada 5 - 6. august, în Arabia Saudită au loc dezbaterile privind obținerea păcii în Ucraina. Rusia nu a fost invitată la aceste lucrări la care iau parte aproximativ 40 de state, inclusiv China și Statele Unite, pentru a face „schimb de opinii”.

Negocierile pentru realizarea păcii în războiul ruso-ucrainean se vor desfășura fără participarea reprezentanților ruși și se vor încheia fără o declarație finală a participanților, scopul discuțiilor la acest moment fiind schimbul de opinii cu privire la posibilitatea de a pune capăt războiului.

Pentru aceasta, în orașul saudit Jeddah s-au adunat reprezentanți ai aproximativ 40 de țări ale lumii, inclusiv China, care a anunțat în ultimul moment că reprezentantul special al guvernului pentru problemele eurasiatice, Li Hui, va zbura în Arabia Saudită. 

 

Ucraina consideră participarea Chinei un mare pas înainte. Ce s-a decis în cadrul summitului

 

Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a numit participarea Chinei un mare pas înainte, precizând că aducerea în acest grup a Beijingului, care a evitat întâlnirea similară de la Copenhaga, este meritul autorităților din Arabia Saudită.

În plus, la Jeddah au ajuns reprezentanți ai Ucrainei, Statelor Unite, Uniunii Europene și reprezentanți ai țărilor din sudul global, care până acum s-au abținut să fie de o parte sau de alta în acest conflict. 

Potrivit ziarului italian Corriere della Sera, după prima zi de discuții toată lumea consideră că orice acord de pace ar trebui să se bazeze pe „respectul pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei” și aderarea la principiul supremației Cartei ONU.

Participanții au convenit să creeze grupuri de lucru pentru a discuta planul de soluționare a conflictului ruso-ucrainean propus de Kiev. Acest plan presupune, printre altele, retragerea tuturor trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei, la nivelul granițelor anului 1991, precum și „aplicarea justiției”.

 

Un singur stat a cerut invitarea Rusiei la Jeddah, iar acesta nu e China ci Brazilia

 

De asemenea, la Jeddah se discută și posibilul calendar al întâlnirii șefilor de state. Potrivit ziarului italian, un astfel de summit ar putea avea loc înainte de sfârșitul anului.

Dintre țările participante, singura care a cerut invitarea Rusiei la discuții a fost Brazilia. "Orice negociere reală trebuie să includă toate părțile. Deși Ucraina este victima, dacă vrem cu adevărat pace, trebuie să implicăm cumva Moscova în acest proces", a declarat Celso Amorim, consilier al președintelui Braziliei.

În ceea ce privește Rusia, conducerea de la Moscova a anunțat că „urmărește” îndeaproape cum decurg aceste discuții.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel