Discuții despre rachetele ATACMS cu rază lungă. Biden povestește cum a aflat de invadarea Ucrainei: Lumea se pregătea de căderea Kievului și sfârșitul Ucrainei

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Vizită istorică a președintelui Joe Biden în Kiev, capitala Ucrainei, la aproape un an de la invazia barbară a Rusiei pe 24 februarie 2022.

Într-o conferință de presă comună ca urmare a vizitei fulger, președintele Volodimir Zelenski a mărturisit că a discutat cu președintele Joe Biden inclusiv despre rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS, precum și de livrările de tancuri.

Biden a precizat că SUA vor anunța azi un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina care include munitie pentru HIMARS, mai multe sisteme Javelin, sisteme de apărare etc. Totodată SUA se pregătesc să anunțe mai multe sancțiuni împotriva elitelor ruse.

„Am discutat despre arme cu rază lungă de acțiune și alte arme care ar putea fi trimise Ucrainei. E clar că încercările Rusiei de a ataca lumea liberă nu au nicio șansă. Ne vom apăra împreună orașele și cetățenii.

Ne îndreptăm spre victorie, avem o abordare comună asupra războiului. Lucrăm din greu pentru a aplica noi pachete de sancțiuni, atât bilaterale cât și în cadrul G7. Avem o viziune comună asupra unei formule de pace. Scopul nostru e sa apărăm dreptul internațional, e scopul tuturor țărilor interesate de securitate. Reconstrucția și readucerea justiției sunt importante pentru toți cei care au fost afectați de războiul Rusiei. Rusia va trebui să-și asume responsabilitatea pentru agresiune”, a precizat Zelenski. 

 

Rusia vrea să șteargă Ucraina de pe hartă. Războiul lui Putin de cucerire dă greș - Joe Biden

 

„Economia Rusiei se chinuie. Putin a crezut ca Ucraina e slabă iar vestul divizat. El conta pe faptul că nu vom rămâne uniți în sprijinirea Ucrainei. A crezut că poate rezista mai mult decât noi. Nu cred că se mai gândește la acest lucru. Totul a fost plănuit greșit. Dovada e în această cameră, la un an de la invazie suntem împreună și uniți”, a precizat Joe Biden.

Președintele Joe Biden a povestit cum a aflat acum un an de invadarea Ucrainei și a subliniat rezistența eroică a Ucrainei în contextul în care puțină lume îi dădea șanse.

„Se împlinește un an de când am vorbit la telefon (n.r. - Joe Biden, adresându-se direct lui Zelenski în conferință). Era noaptea târziu în Washington, dis de dimineață în Kiev. Mi-ați spus ca se aud explozii și lumea urma să se schimbe. V-am întrebat ce se întâmplă și cum vă pot ajuta. Îmi amintesc foarte bine că mi-ați cerut, și citez din memorie: Adunați liderii lumii si cereți-le să susțină Ucraina.

Ați spus ca nu știți când vom putea vorbi din nou. În acea noapte întunecată lumea se pregătea pentru căderea Kievului și poate pentru sfârșitul Ucrainei. Acum, un an mai târziu, Kievul și Ucraina rezistă. Democrația e în picioare. SUA sunt alături de voi, lumea întreagă e alături de voi”, a precizat Joe Biden. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel